Republica Moldova a primit primul lot acordat în cadrul mecanismului COVAX, însumând 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca. La eveniment a participat preşedintele Maia Sandu, dar şi ambasadori ai statelor Uniunii Europene, ambasadorul SUA la Chişinău.

Preşedintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este prima ţară din Europa, în care vaccinul este adus de platforma COVAX.

„Şi, bineînţeles, acest lucru bucură foarte mult. Aceste doze de vaccin, 14.400, vor merge în continuare pentru imunizarea personalului medical. Şi mai departe vom depune toate eforturile ca să reuşim să aducem vaccin pentru cât mai mulţi oameni, astfel încât să salvăm vieţi şi să păstrăm sănătatea oamenilor, dar şi să putem să revenim la normalitate cât mai curând”, a notat şefa statului.

Reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych, a afirmat că datorită acestui lot de vaccinuri mai mulţi lucrători medicali, precum şi populaţia expusă unui risc mai înalt, vor putea fi vaccinaţi. Potrivit lui, din păcate pandemia va mai dura, iar transmiterea rapidă a virusului expune unei presiuni foarte mari atât lucrătorii medicali, cât şi populaţia în general. „Vaccinul sigur şi eficient va fi salvarea noastră. Dar până la vaccinarea tuturor, trebuie să continuăm să respectăm regulile de bază – purtarea măştii, menţinerea distanţei fizice şi evitarea locurilor aglomerate”, a spus oficialul.

„Copiii nu fac parte din grupurile ţintă care vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19 şi totuşi prin vaccinarea populaţiei, îi vom proteja şi pe ei. Este foarte important ca şi profesorii să fie incluşi în primele grupuri de vaccinare după lucrătorii medicali, ca ei să se poată proteja de transmiterea comunitară a virusului şi să-şi poată continua activitatea în sălile de clasă”, a spus Maha Damaj, Reprezentanta UNICEF în Moldova.

Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianţa Vaccinurilor, Coaliţia pentru Inovaţii în Pregătire Epidemică (CEPI) şi OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor şi livrărilor de vaccinuri. Este unica iniţiativa globală care lucrează cu guvernele şi producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru ţările cu venituri mai mari, cât şi pentru cele cu venituri mai mici, informează adevarul.ro.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Martie 2021 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.