Ți se întâmplă să adormi noaptea și să te trezești din somn din cauza căldurii și a transpirației? Asta se poate întâmpla mai ales în perioada menopauzei. Femeile care sunt la menopauză, sau care suferă de tulburări hormonale, pot avea bufeuri și transpirații nocturne. Asta este o problemă ce afectează aproximativ două treimi dintre femeile aflate la menopauză sau perimenopauză, arată un studiu publicat pe WebMD.

Factorii declanșatori ai bufeurilor sunt stresul, mâncarea picantă, alcoolul, cofeina, fumul de țigară, îmbrăcămintea strânsă și anumite probleme de sănătate.

Bufeurile sunt descrise ca o senzație de căldură în zona pieptului, urmate de transpirație și frisoane. Transpirațiile ce apar în timpul somnului pot tulbura odihna și asta face ca a doua zi să apară o senzație de oboseală încă de dimineață. Despre femeile care fumează, cercetătorii au spus că pot experimenta bufeuri o perioadă mai îndelungată de timp. De asemenea, acest lucru se poate întâmpla și la femeile care suferă de obezitate, anxietate, depresie.

Multe femei apelează la medicamente pentru a ameliora bufeurile și transpirațiile nocturne. Acestea sunt medicamente antidepresive, sau prescrise pentru durere, stări de nervi, hipertensiune arterială. Administrarea lor mult timp nu este indicată, mai ales că efectul durează puțin timp, ele doar produc o ameliorare ușoară a simptomelor de transpirație.

Alte cauze ale transpirației nocturne ar putea fi:


  • Căldura excesivă din casă și dormitor

  • Salteaua de pat prea moale

  • Medicamentele pentru scăderea febrei, cum este aspirina sau paracetamolul

  • Articole de îmbrăcăminte din acril, pijama sau cămașă de noapte din materiale sintetice

  • Consumul de prea multe dulciuri noaptea

  • Stresul, stările de nervozitate și anxietate.


Specialiștii în tulburări de somn spun că hiperhidroza nocturnă – transpirația care nu te lasă să dormi – poate fi și un simptom asociat cu boală. Ea ar putea fi cauzată de probleme ale sistemului endocrin, de boli metabolice, boli cardiace, boli respiratorii, tumori.

Cum te poate ajuta lenjeria de pat să te simți confortabil, dacă suferi de transpirații nocturne?

Dacă folosești lenjerii pat de calitate, respectiv din fibre naturale din bumbac, te vei simți mai confortabil în timpul somnului și vei dormi mai bine. Dormitul în lenjerie de pat din bumbac 100% sau în lenjerie de pat din bumbac satinat contribuie la reglarea temperaturii corpului.

Citeste si:
Ținute office pentru antreprenoare: 4 recomandări utile
Ținute office pentru...

Țesăturile naturale lasă corpul să respire și absorb transpirația de pe piele. Întotdeauna lenjeriile de pat din bumbac au astfel de proprietăți și sunt confortabile în timpul somnului. În plus, ele vor elibera rapid în aer umezeala pe care au absorbit-o, deci se vor usca imediat.

Produsele din bumbac au un tușeu moale, fără a produce mâncărime și iritații. Proprietățile antibacteriene sunt bune, iar asta este important pentru că nu vor accentua mirosul neplăcut al transpirației.

Pentru a preveni transpirațiile nocturne sunt recomandate și lenjeriile de corp din bumbac. Merită să folosești o pijama din bumbac, deoarece aceasta va fi confortabilă și nu-ți va întrerupe somnul ca o pijama sintetică ce poate facilita supraîncălzirea corpului.

O alegere excelentă pentru a avea un somn liniștit și odihnitor este lenjeria din bambus. Aceasta absoarbe transpirația și se aseamănă din anumite puncte de vedere cu mătasea. Este moale, frumoasă și delicată, are un aspect strălucitor, de lux. Spre deosebite de lenjeria de pat din mătase, cea din fibre de bambus nu alunecă și nu face cute.

Citeste si:
Ce s-ar putea întâmpla dacă nu ai mai transpira niciodată
Ce s-ar putea întâmpla dacă...

Cercetătorii au spus că materialele din fibre de bambus sunt benefice pentru piele, au proprietăți hipoalergenice, bactericide, antiinflamatoare, de reglare a căldurii corpului și în plus, îmbunătățesc calitatea somnului. Asta se datorează faptului că fibrele de bambus sunt bogate în substanțe precum: vitamina E, aminoacizi, pectină și altele. Lenjeriile din bambus sunt recomandate iarna, pentru că rețin căldura și permit menținerea unei temperaturi optime.

Un alt element esențial în dormitor este și cuvertura de pat, care este un produs elegant și convenabil, care decorează interiorul și protejează lenjeria de pat de praf și murdărie.


Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Februarie 2021 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.