Recalcularea tuturor pensiilor se va face pe baza prevederilor legale deja în vigoare, în timp ce majorarea cu 40% va fi operată în viitor, a explicat Raluca Turcan.

Legea care prevede majorarea cu 40 de procente a punctului de pensie va fi, „cel mai probabil”, prorogată. Raluca Turcan a anunțat că joi va emite ordinul de ministru în baza căruia se va putea face recalcularea tuturor pensiilor, în aşa fel încât să se elimine inechităţile din sistem.

„În acest moment aş putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic, practic, va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor, sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei noi legi a pensiilor. Mâine voi declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie, cred, 2019 şi anume să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite, evaluate toate dosarele de pensie”, a afirmat Raluca Turcan, citată de news.ro.

Aceasta a precizat că legea în vigoare este Legea 263, iar majorarea pensiilor este prevăzută în Legea 127.

Legea 263 din 2010 prevede ca începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie să se indexeze anual anual cu 100% rata inflației, la care se va adăuga 45% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, înregistrate în anul precedent.

Citeste si:
Turcan: „Dacă o lege ne împiedică să rezolvăm probleme, trebuie să...
Turcan: „Dacă o lege ne...

Procentul din creştere reală a câştigului salarial mediu brut, luat în considerare la indexarea anuală a valorii punctului de pensie, urmează a se reduce, gradual, cu câte 5 % în fiecare an.

„Nu se operează scăderi de pensii. Se realizează o recalculare pe mai mulţi indicatori care să asigure reflectarea în valoarea pensiei a contributivităţii”, a explicat ministrul.

Raluca Turcan a precizat că nu vor exista situaţii în care pensiile să scadă în urma recalculării, ci unele pensii “vor rămâne pe loc”, în timp ce altele se vor majora.

„Nicio pensie nu va scădea. Este un principiu pe care noi l-am asumat”, a dat asigurări Raluca Turcan.

Citeste si:
Raluca Turcan: Tot sistemul de salarizare este bătut în cuie în 2021
Raluca Turcan: Tot sistemul...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.