Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a amendat România după ce a decis astăzi că persoanele transgender din țară nu dispun de o procedură pentru modificarea genului în actele de identitate, ceea ce constituie o violare a articolului 8 din Convenția europeană pentru drepturile omului.

CEDO declară că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul și prima cifră a codului numeric personal) încalcă viața privată și autonomia personală.

Potrivit Asociației Accept, CEDO a luat această decizia după ce doi bărbați transgender care au fost obligați de instanță să parcurgă intervenții chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operații care nu se pot efectua în siguranță la noi în țară.

Cei doi au primit o compensație morală de 15 000 de euro în total. CEDO explică astfel violarea drepturilor persoanelor transgender în România: „În [speță], a existat o încălcare a articolului 8 din convenție din cauza absenței unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului și, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă și accesibilă.”

Persoanele trans care doresc să-și modifice indicatorii de gen în actele de identitate trebuie să angajeze un avocat, să dea în judecată autoritatea publică locală în cadrul unui proces desfășurat în prezența unui procuror, în care trebuie să aducă dovezi, care le încalcă viața privată, pentru a își demonstra identitatea: documente medicale, martori sau expertize medico-legale.

Citeste si:
CEDO condamnă Elveţia pentru că a aplicat o amendă unei cerşetoare...
CEDO a condamnat Elveţia...

Asociația ACCEPT susțin că în România trăiesc în jur de 120 000 de persoane transgender, însă mai puțin de 50 de persoane au reușit să își modifice actele de identitate în instanță.

„CEDO transmite un mesaj clar instanțelor din România că nu pot impune persoanelor transgender să efectueze proceduri chirurgicale ca pre-condiție la schimbarea actelor de identitate. Acest tip de cerințe obligă persoanele transgender să aleagă între două drepturi fundamentale – integritatea fizică și recunoașterea egală în fața legii – ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului la respect pentru viață privată. În aceste condiții, este evident că procedurile administrative ce țin de evidența populației trebuie separate de procedurile medicale ce țin de alegerile intime ale persoanei,” a declarat Constantin Cojocariu, avocat de drepturile omului și reprezentantul unuia dintre bărbații, informează g4media.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.