Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a explicat cum pot consumatorii români de energie electrică să plătească mai puțin de la 1 ianuarie, fără a fi nevoiți să schimbe furnizorul.

„Odată cu liberalizarea activităţii de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici, este foarte important ca toţi consumatorii să încheie contracte pe piaţa concurenţială, fie cu furnizorul actual, fie cu alt furnizor.

Consumatorilor casnici care nu optează pentru o ofertă concurenţială li se va furniza în continuare energie electrică, în regim de serviciu universal, în condiţii care ar putea fi însă mai puţin avantajoase decât cele din ofertele concurenţiale", a declarat Chiriţoiu pentru Agerpres, preluat de Adevărul.

Acesta a dat exemplul facturilor la gaze, care au scăzut pentru cei care au încheiat contracte noi.

„Va amintiţi că în iulie, când s-a liberalizat activitatea de furnizare a gazelor naturale către clienţii casnici, am atras atenţia că se pot plăti facturi mai mici cu până la 150 lei pe lună de iarnă în cazul în care consumatorii casnici schimbă furnizorul sau contractul. Similar este şi pe piaţa energiei electrice: consumatorii trebuie să se informeze, să compare preţurile şi condiţiile contractuale ofertelor concurenţiale şi să aleagă oferta pe care o consideră a fi cea mai bună", a arătat oficialul Concurenţei.

Acesta a mai spus că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce vor fi foarte atenţi la modul în care decurge procesul de liberalizare, astfel încât să preîntâmpine eventuale acţiuni de blocare a migraţiei clienţilor către alţi furnizori.

„Acţiunile de monitorizare a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale vor continua în perioada următoare şi vom interveni prin utilizarea tuturor instrumentelor legale pe care le avem la dispoziţie, în principal prin investigarea cazurilor de abuz de poziţie dominantă şi a înţelegerilor anticoncurenţiale. De asemenea, vom continua colaborarea cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pentru a preîntâmpina eventualele comportamente incorecte ale furnizorilor de energie electrică", a completat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Citeste si:
Facturi uriașe la energie electrică pentru multe dintre vedetele de...
Facturi uriașe la energie...

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată, iar ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal.

Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.

Cei care nu îşi schimbă contractul pot plăti şi cu 26% mai mult din ianuarie.

Astfel, „diferenţa între preţul pe care-l vor plăti consumatorii de la 1 ianuarie 2021 la actualul furnizor de energie electric (dacă nu au optat pentru piaţa concurenţială) faţă de preţul existent în decembrie 2020 la consumatorii casnici din diferite zone din ţară este de 15% la Muntenia Nord, de 14% la Transilvania Nord, de 17% la Transilvania Sud, de 18% la E Distribuţie Dobrogea (ENEL), de 26% la E Distribuţie Banat (ENEL), de 23% la e Distribuţie Muntenia (ENEL), 13% la EON şi 17% la CEZ”.

Citeste si:
3 sfaturi pentru economisirea apei
Facturi mai mici la...

Despre autor:

Lorena Martin
 Lorena Marin este redactor de beauty și skincare. Ea s-a alăturat echipei 9AM de când se află pe băncile facultății. Tot atunci a început să colaboreze și cu publicația Kudica.ro. Tânăra este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, licențiată în publicitate, autoare a lucrării de diplomă „Particularități ale publicității make-up-ului contemporan”.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Decembrie 2020 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.