Guvernul alături de Patriarhia Română au stabilit un set de reguli pentru slujbele de sărbători, făcut public de reprezentanţii cultelor. Una din prevederile principale este faptul că preoţii nu sunt obligaţi să poarte mască la slujbe. Pentru credincioşi obligaţia rămâne.

Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) a organizat o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor publice cu atribuţii în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi reprezentanţii cultelor religioase la care s-a stabilit conduita de Sărbători. Scopul consultărilor a fost ca prin dialog şi cooperare deciziile care sunt luate în această perioadă să răspundă atât nevoilor de protecţie a sănătăţii publice cât şi a celor religioase ale credincioşilor. La această întâlnire au participat, alături de reprezentanţi ai cultelor religioase: consilierul prezidenţial pentru cultură, culte şi minorităţi naţionale Sergiu Nistor, secretarul general al Guvernului Antonel Tănase, secretarul de stat Horaţiu Moldovan din cadrul Ministerului Sănătăţii şi secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi.

Cele mai importante reguli care trebuie respectate la slujbele de Sărbători


 • Activitățile religioase pot avea loc în interiorul, în exteriorul lăcașului de cult sau simultan, cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcașului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcașului de cult.

 • Persoanele care participă la activitățile religioase trebuie să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.

 • Atât în interiorul cât și în exteriorul lăcașurilor de cult și în locațiile unde se organizează activități religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.

  Citeste si:
  5 reguli ale Familiei Regale pe care le-a încălcat Lady Diana
  5 reguli ale Familiei Regale...
 • Copiii minori pot sta lângă părinți în locuri special amenajate în interiorul sau exteriorul lăcașului de cult, cu respectarea distanței minime de siguranță față de ceilalți participanți.

 • Pentru personalul de cult (clerical și neclerical) nu este obligatorie purtarea măștii de protecție în timpul oficierii slujbelor religioase.

 • Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de respectarea de către participanți a distanței minime de siguranță, a purtării corespunzătoare a măștii la slujbele religioase cu caracter comun (public).

 • Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafețelor frecvent atinse în timpul activităților religioase (mânerele ușilor, balustrade, scaune etc.).

  Citeste si:
  Ciolacu: „Ne vom întâlni cu liderii sindicatelor pentru bugetul...
  Ciolacu: „Ne vom întâlni cu...
 • Lăcașurile de cult vor rămâne deschise pentru rugăciunea individuală, pentru slujbele cu caracter individual (privat) și pentru slujbele care au caracter public, conform programului stabilit de către comunitățile religioase (culte, asociații religioase sau asociații și fundații care au și obiective religioase).

 • Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise conținând lista regulilor privind distanța minimă de siguranță și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.

 • În localitățile unde este aplicată carantina locală la slujbele cu caracter privat (cununie, botez, înmormântare etc) pot participa maxim 20 de persoane (număr ce include și personalul care oficiază slujba religioasă), indiferent de locul desfășurării acesteia (interiorul sau exteriorul lăcașului de cult).

 • Slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunări publice, informează click.ro.

  Citeste si:
  În biserici şi mănăstiri se vor ține slujbe de pomenire a eroilor...
  În bisericile şi mănăstirile...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.