Îmbolnăvirea este o parte inevitabilă a vieții și chiar și cei mai conștiincioși angajați vor avea nevoie, la un moment dat, să își ia câteva zile libere pentru că nu se simt bine.

Ce este important de știut este faptul că nu trebuie să te simți obligat să mergi la muncă dacă ești bolnav. Ba din contră, decizia corectă ar fi să stai acasă pentru a nu rezolva iresponsabil sarcinile profesionale și pentru a nu-i îmbolnăvi pe colegi.

Concediul medical este un drept de care beneficiază toți angajații, însă în anumite condiții. Există mai multe tipuri de concedii medicale, respectiv pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă și boli profesionale, pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru sarcină și lăuzie, pentru risc maternal și pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă.

Când vine vorba despre calcul concediu medical, este bine de știut că durata și plata diferă pentru fiecare tip de concediu în parte.

La unele locuri de muncă, stresul poate face mai mult decât să afecteze starea de spirit a angajaților, având, totodată, un impact asupra stării de sănătate fizice. Acest lucru se întâmplă, printre altele, pentru că atunci când o persoană este copleșită, însă mai are foarte multe sarcini de rezolvat, organismul său trebuie să pompeze extra cortizol și adrenalină pentru a face față situației. Însă, o asemenea stare pe termen lung poate provoca probleme de sănătate și astfel cererile pentru concediu medical se pot înmulți.

Citeste si:
Cum să faci față situațiilor de stres: 3 metode care te ajută să te...
Cum să faci față situațiilor...

Iată câteva dintre semnele că locul de muncă la care îți desfășori activitatea te îmbolnăvește:

Nu poți dormi sau dormi prea mult

Insomnia poate fi unul dintre multele efecte ale stresului. Dacă nu îți poți lua gândul de la muncă în timpul nopții și nu te poți odihni din acest motiv, efectele negative nu vor întârzia să apară. Stări de dispoziție proaste, scăderea motivației, lipsa apetitului sexual, un sistem imunitar deficitar sunt doar câteva dintre efectele privării de somn.

Stresul afectează oamenii în moduri diferite, iar în cazul unor angajați apare dorința de a dormi mai mult pentru a face față nivelurilor crescute de adrenalină și cortizol. Dacă dormi suficient în timpul nopții (cel puțin opt ore), dar nu te poți trezi ușor dimineața, cel mai probabil organismul tău îți transmite semnale de alarmă în privința deteriorării stării de sănătate.

Ai probleme cu greutatea

Dacă ți-ai pierdut brusc apetitul, acest lucru poate fi cauzat de stresul de la locul de muncă. Pierderea greutății îți poate afecta starea de sănătate, de aceea este important să identifici din timp problema și să încerci să elimini presiunea care te împiedică să ai o dietă constantă.

Citeste si:
Angajat al Palatului Buckingham, condamnat la închisoare pentru furt
Angajat al Palatului...

Pe de altă parte, nu este exclus să te îngrași, pe măsură ce nivelul de adrenalină și cortizol crește din cauza unui mediu de lucru provocator.

Te simți obosit și nemotivat

Acesta este unul dintre principalele semne ale oboselii suprarenale. Stresul resimţit pentru o perioadă îndelungată poate duce la scăderi ale nivelului de energie. Din acest motiv îţi va fi mai greu să fii productiv şi să-ţi îndeplineşti obiectivele pe termen lung. Cu cât eşti mai puţin productiv la job, cu atât vei simţi mai multă presiune şi astfel vei intra într-un cerc distructiv.

Te îmbolnăveşti mai des

Stresul slăbeşte sistemul imunitar şi te face mai vulnerabil în faţa virusurilor. Dacă suferi de răceli şi gripe în fiecare an, în timp ce persoanele din jurul tău par capabile să le facă faţă, acesta poate fi un indicator că locul de muncă afectează capacitatea organismului de a face faţă bolilor.

Citeste si:
Excesul de greutate și oboseala: 5 semne că suferi de un...
Excesul de greutate și...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.