Violenţa asupra femeilor şi copiilor din România reprezintă o problemă de sănătate publică, este o problemă de siguranţă publică, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, deputatul USR Cristina Iurişniţi, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, într-un mesaj adresat cu prilejul Zilei Internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, aniversată pe 25 noiembrie.

„Atitudinea din societatea românească în ceea ce priveşte femeile şi copiii trebuie să fie una de protecţie. Trebuie să încetăm cu violenţa din societatea românească, atât la nivel legislativ, cât şi la nivelul comportamentului nostru. Să ne amintim că în pandemie s-au cheltuit 3 miliarde de lei pe pensiile speciale, Unde ar fi putut fi îndreptaţi aceşti bani? Evident, şi în educaţie, pentru că de acolo pleacă toate problemele. Dacă am avea educaţie de calitate, n-am avea probleme de violenţă în şcoli, violenţă în familie, n-am avea atâtea victime ale violenţei domestice, n-am avea traficul de minori", a afirmat Cristina Iurişniţi.

Deputata a amintit că în România respectarea drepturilor femeilor este un angajament asumat atât prin Constituţie, cât şi prin legislaţia secundară, dar, în acelaşi timp, este ţara care are, la fiecare 30 de secunde, o femeie victimă a violenţei domestice, ţara cu peste 6.500 de femei care cer un ordin de protecţie provizoriu şi în care la cinci zile un copil este agresat sexual.

„Femeile trebuie sa aibă la dispoziţie instrumente care să le protejeze realmente, cum ar fi ordinul de protecţie, ordinul de protecţie provizoriu, în realitate foarte puţine îşi cunosc drepturile, iar foarte puţine dintre cele care le cunosc îndrăznesc să şi ceară dreptul al asistenţă juridică gratuită, asistenţă medicală, la consiliere psihologică gratuită. (...) Violenţa domestică şi traficul de persoane nu sunt fenomene străine unul de altul, au la bază abuzul de putere şi inechităţile de gen, iar abordarea integrată a violenţei împotriva femeilor este o necesitate. Este foarte necesar să conştientizăm cu toţii atât aici, în Parlament, cât şi întreaga societate că violenţa asupra femeilor şi asupra copiilor noştri este o problemă de sănătate publică, este o problemă de siguranţă publică. Aceste lucruri trebuie să fie clar atât în legislaţie, dar mai ales în aplicarea ei, pentru că România este ţara în care numărul victimelor violenţei domestice şi sexuale este în creştere de la un an la altul, iar sancţionarea agresorilor rămâne încă redusă", a subliniat Cristina Iurişniţi potrivit Agerpres.

Citeste si:
Daniel Pavel a răbfunit. Concurenții au reușit să-l scoată din...
Daniel Pavel a răbfunit....

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Noiembrie 2020 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.