Asociaţia Ad Astra a întocmit topul celor mai bune universităţi din România. În fruntea clasamentului s-a poziționat Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Pe locurile al doilea şi al treilea s-au clasat Universitatea București și Universitatea Politehnica din București.

Clasamentul a rămas acelaşi în ultimii cinci ani. Universitatea de Vest din Timişoara rămâne pe poziţia a patra, cu un scor mai mic însă decât Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi.

Universitatea Transilvania din Braşov, care urcă două poziţii până pe locul al şaptelea, devansând şi anul acesta Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi urcă şi ea două poziiţii faţă de anul 2019.

Ultimul loc este disputat de 10 universităţi: Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea din Oradea, Universitatea din Piteşti, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă din Bucureşti.

Metarankingul Universitar-2020 Clasamentul Universităţilor din România este realizat de: Silviu Matu (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB), Dorel Banabic (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), Carmen Buzea (Universitatea Transilvania din Braşov), Daniel David (UBB), Bogdan Florian (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative/SNSPA), Adrian Miroiu (SNSPA), Anca Prisăcariu (African Leadership University) şi Lazăr Vlăsceanu (Universitatea din Bucureşti).

Citeste si:
Top 3 cele mai scumpe vacanțe exotice din lume
Top 3 cele mai scumpe vacanțe...

Metodologia folossită este cea propusă de membrii High Level Experts Group, numiţi în 2016 de Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru a elabora Metarankingul Universitar-2016, anunţă Ad Astra. Clasamentul are la bază rankingurile internaţionale ale universităţilor la data de 1 noiembrie 2020.

Metarankingul Universitar se află la ediţia a cincea. Prima ediţie a fost realizată în 2016, sub auspiciile Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

În România există în 2020 97 de universităţi (din care 7 în lichidare): 54 de universităţi publice (incluzându-le pe cele militare) şi 43 de universităţi private (din care 9 autorizate provizoriu).

„Scopul Metarankingului Universitar este să identifice care dintre aceste universităţi au o minimă vizibilitate internaţională în rankingurile majore ale universităţilor (sunt prezente în cel puţin un ranking inclus în analiză) şi care este impactul lor relativ în aria academică internaţională (prin punctajul obţinut în metaranking)”, se arată în raportul Ad Astra potrivit adevarul.ro.

Citeste si:
Ce culori se regăsesc în trendul anului 2021
Ce culori se regăsesc în...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.