Farmaciile din România duc lipsă gravă de medicamente din cauza oamenilor care își fac stocuri impunătoare sau din cauza că importul unor anumite preparate este limitat.

Antidiabeticele orale de tipul siofor, euthyrox şi zymafluor sunt doar trei exemple de medicamente care nu se mai găsesc în farmacii. Criza nu este una nouă, susţin pacienţii, dar s-a acutizat în ultima vreme. O serie de medicamente care acoperă patologii foarte diverse lipsesc din farmacii cu lunile. Astfel, lipsesc antidiabetice orale de tipul siofor, dar şi medicamente pentru bolnavii de tiroidă şi cele pentru păstrarea sănătăţii dentare.

La Bucureşti, o mamă care administrează copilului ei zymafluor - medicament pentru prevenirea cariilor dentare şi care trebuie administrat zilnic până la vârsta de 18 ani - colindă farmaciile în căutarea pastilelor. Farmacistele ridică din umeri. „Nu mai avem de multă vreme. Lipseşte cum lipsesc şi alte medicamente”.

La Braşov, o bolnavă de diabet spune că, de o săptămână are o reţetă în aşteptare la farmacie pentru antidiabetice orale. Pacienta spune că este obişnuită cu dispariţia medicamentelor din farmacii şi că medicul curant îi dă pe reţetă o doză mai mare de medicamente decât cele pe care le ia în mod curent, astfel că deocamdată, are ceva rezerve.

La Bacău, nu se găseşte siofor, un antidiabetic oral şi nici la Baia Mare sau în alte oraşe. Alt medicament care ba este ba nu este în farmacii este euthyrox-ul, absolut necesar pentru unii bolnavi de tiroidă şi pentru cei cu cancer. Iar atunci când apare în farmacii se dă cu porţia, se plâng pacienţii.

Autorităţile dau vina pe pacienţi si spun că din cauza lor nu se mai găsesc medicamente în farmacii că aceştia au tendinţa să-şi facă stocuri.

Potrivit Ancăi Crupariu, farmacist, purtător de cuvând la Colegiul Farmaciştilor, criza medicamentelor s-a manifestat în etape, mai ales în perioada de început a pandemiei. Atunci se vorbea foarte mult de lipsa siofor, dar în acelaşi timp pe piaţă erau alte produse pe bază de metformin, de la alţi producători.

„Problema este că, uneori, pacienţii sunt reticenţi în a schimba un produs, chiar dacă este vora de aceeaşi substanţă activă, de aceeaşi concentraţie”, afirmă aceasta.

Citeste si:
Din ce în ce mai multe medicamente dispar din farmacii. Pacienții...
Din ce în ce mai multe...

Asociaţiile producătorilor de medicamente au alte explicaţii.

„La nivel de organizaţie noi nu putem să cumulăm informaţii referitoare la un anumit produs sau altul al membrilor asociaţiei. Ce vă pot spune în acest moment este că, pe plan naţional şi internaţional se fac eforturi foarte mari pentru a se putea asigura continuitatea livrărilor de medicamente în condiţiile în care toate ţările unde sunt fabricate aceste medicamente sunt sub presiunea pandemiei. Deci, în acest moment este foarte greu să decelăm între cauzele care sunt datorate unei stocări mai mari de medicamente la nivelul populaţiei sau există discontinuităţi în aprovizionare”, a explicat Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM potrivit adevarul.ro


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Noiembrie 2020 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.