Începand de luni, toate terasele vor fi închise în orașele care au depășit rata de 3 cazuri cu coronavirus la 1000 de locuitori. Autoritățile au adoptat noile măsuri în ședința CNSSU, organizată joi la Guvern.

Conform Hotărârii nr. 52 din 05.11.2020, privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

„Se propune ca, pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19."

Hotărârea prevede că activitatea localurilor este restricționată în orașele care au depășit rata de 3 cazuri la mia de locuitori.


  1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori;

  2. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile;
  3. Citeste si:
    Arafat: „Guvernul va prelungi starea de alertă în 14 decembrie”
    Arafat: „Vin perioade grele....

Conform datelor oficiale transmise de Guvern, județele care au depășit incidența de 3 cazuri la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Dolj, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vâlcea și Municipiul București.

Guvernul a adopat și alte măsuri de restricție în ședința CNSSU de joi. Printre acestea, se prevede obligativitatea purtării măștii în spațiile închise și deschise din toată țară, indiferent de numărul de cazuri, închiderea tuturor școlilor din România și reintroducerea cursurilor online pentru toti elevii, dar și limitarea circulației pe timp de noapte, menționează antena3.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.