Europa se confruntă cu al doilea val de infectări cu coronavirus, astfel că țările au început, rând pe rând, să reintroducă restricții dure. Franța și Belgia au revenit la un „lockdown” național, în timp ce alte state au introdus carantina parțială.

Franţa a intrat din nou într-un “lockdown” naţional începând de vineri. Oamenii vor trebui să rămână în locuinţe cu excepţia achiziţionării de bunuri esenţiale, deplasărilor la medic sau orei zilnice de mişcare în aer liber. Vor avea nevoie de declaraţii pe proprie răspundere pentru a ieşi din locuinţe. Noul “lockdown” va fi valabil cel puţin până la 1 decembrie. Oamenilor li se va permite în continuare să meargă la serviciu dacă angajatorul va considera că este imposibil să lucreze de acasă şi cele mai multe şcoli vor rămâne deschise. Barurile, restaurantele şi magazinele neesenţiale vor fi închise în Franţa începând de vineri în cadrul noului „lockdown”, a precizat Macron.

Germania intră în „lockdown” parțial până la finalul lunii noiembrie. Noile restricţii prevăd de asemenea limitarea reuniunilor la maxim 10 persoane din două gospodării diferite. Restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, sălile de fitness şi bazinele de înot vor fi închise, iar concertele anulate. Populaţia este îndemnată să evite călătoriile neesenţiale. Înnoptările în hoteluri vor fi permise doar pentru călătoriile în scop profesional necesare, călătoriile în scop turistic fiind interzise.

Italia. Toate barurile și restaurantele trebuie să închidă până la ora 18:00, dar pot vinde mâncare la pachet și după această oră. Școlile rămân însă deschise, iar oamenii vor putea să meargă în continuare la muncă. Sălile de sport, piscinele, centrele de wellness și spa s-au închis. La fel și teatrele, cinematografele și sălile de concerte. Oamenii au fost sfătuiți să evite pe cât posibil transportul în comun şi deplasările în afara comunităţii. Au fost interzise nunțile, botezurile și adunările la înmormântări, iar măștile au devenit obligatorii peste tot.

Spania a prelungit starea de urgență sanitară până la data de 9 mai. Măsura este însoţită de interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, pentru a încerca să atenueze răspândirea accelerată a noului coronavirus. Interdicţia de circulaţie va fi valabilă în principiu între orele 23:00 şi 06:00, dar regiunile pot să o avanseze ori să o devanseze cu o oră şi nu se va aplica în Insulele Canare, zonă mai puţin afectată de epidemie. Noile măsuri includ închiderea cinematografelor şi teatrelor şi prelungirea închiderii barurilor şi restaurantelor.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Belgia e a doua ţară europeană care impune din nou carantina totală, după Franţa. Magazinele şi alte activităţi neesenţiale, cum ar fi saloanele de înfrumuseţare, se închid. Supermarketurile pot comercializa doar bunuri esenţiale, iar adunările în public nu pot depăşi 4 persoane. Interdicţia de a circula noaptea este deja în vigoare. Perioada de carantină a început în noaptea de duminică spre luni şi va dura o lună şi jumătate. S-a impus închiderea timp de şase săptămâni a unor firme precum coaforurile şi magazinele care oferă servicii care nu sunt considerate esenţiale.

Grecia a impus restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea o lună a barurilor, restaurantelor şi sălilor de sport în nordul ţării şi regiunea Attica, ce include capitala Atena, cele mai populate zone. Şcolile şi magazinele reţelelor de retail în special vor rămâne deschise. Circulaţia va fi însă interzisă după miezul nopţii, până la 5.00 ora locală.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

Austria. Guvernul austriac a anunţat o nouă izolare parţială, cu impunerea unei interdicţii de circulaţie şi închiderea restaurantelor, hotelurilor, instituţiilor culturale şi sportive. Va fi interzisă ieşirea din case între orele 20:00 şi 06:00, iar întâlnirile private vor fi limitate la maximum două familii. Toate evenimentele, cu excepţia înmormântărilor, sunt anulate, inclusiv nunţile, petrecerile de ziua de naştere şi târgurile de Crăciun. Se interzice participarea la evenimente sportive de nivel înalt, iar sporturile la nivel de amatori nu pot avea loc decât în exterior şi fără contact fizic. Școlile şi creşele vor rămâne deschise, la fel şi magazinele şi saloanele de coafură şi frizeriile. În cazul liceelor şi universităţilor, cursurile se vor desfăşura online.

Citeste si:
Pneumolog din Grecia: ”Numărul cazurilor de COVID a depășit 50.000...
Expert în Sănătate: ”Numărul...

Portugalia. Autorităţile portugheze au decis să plaseze mare parte din ţară în carantină, începând cu 4 noiembrie, iar măsura va afecta 70% din populaţie. Măsura se aplică în cazul localităţilor care au avut mai mult de 240 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuritori în ultimele 14 zile. Magazinele şi restaurantele vor rămâne deschise, dar vor trebui să fie închise la ora 22:00, respectiv 22:30. Telemunca va fi obligatorie, evenimentele şi petrecerile vor fi limitate la cinci persoane, fiind interzise târgurile şi pieţele.

Olanda. Toate barurile, restaurantele și cafenelele pot servi doar mâncăruri de luat masa. Vânzarea de alcool în magazine și restaurante este interzisă după ora 20:00, iar după acea oră este interzis și consumul băuturilor alcoolice în locurile publice. Magazinele din toată țara, cu excepția supermarketurilor, trebuie să închidă până la ora 20:00. Oamenii sunt sfătuiți să rămână acasă și să lucreze de acasă. Pe stradă nu se pot forma grupuri mai mari de patru persoane. Evenimente precum concerte în aer liber și târguri sunt interzise. Măsurile vor rămâne în vigoare cel puțin patru săptămâni.

Citeste si:
Spitalele impun restricţii după creșterea rapidă a cazurilor de...
Spitalele impun restricţii...

Cehia. A fost introdusă o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii și s-a decis închiderea şcolilor, restaurantelor şi a majorităţii afacerilor. Revenirea la normalitate nu este o chestiune de zile, ci mai degrabă de săptămâni şi luni, dacă ne referim la timpul necesar pentru ca numărul de noi infecţii zilnice să revină la sute, a declarat Jan Hamacek pentru postul ceh de televiziune CT.

Irlanda. Măsurile antipandemie au fost impuse pentru o perioadă de șase ptămâni. Oamenii au fost rugați să rămână acasă, iar cei care pot lucra de acasă trebuie să o facă. Nu sunt permise întâlnirile sociale sau familiale în case sau grădini. Magazine neesențiale și saloane de coafură au fost închise, iar barurile și restaurantele vor putea oferi doar servicii de tip takeaway. Nunțile și înmormântările vor fi limitate la 25 și respectiv 10 persoane. Cu toate acestea, școlile și creșele vor rămâne deschise, informează stirileprotv.ro


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Noiembrie 2020 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.