Universitatea Politehnica din Bucureşti dezvoltă noi programe inovative, proiectul „măşti biodegradabile” câştigând marele premiu din cadrul Concursului de idei WEDO pentru încurajarea economiei circulare.

„Astăzi, 19 octombrie, a avut loc, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, festivitatea de înmânare a diplomelor, etapa STUDENTE, din cadrul Concursului de idei WEDO pentru încurajarea economiei circulare. Concursul WEDO a fost lansat în luna noiembrie 2019, urmând ca etapa finală să se deruleze în luna martie 2020, cu prezentări ale proiectelor selectate, însă din cauza contextului pandemic actual, derularea acesteia a fost amânată pentru luna octombrie 2020 şi susţinută în mediul online", informează un comunicat al instituţiei de învăţământ superior.

Premiul I şi 4.000 de lei au revenit proiectului „Extracţia celulozei poroase din reziduuri alimentare pentru obţinerea de măşti biodegradabile”; Locul II şi 3.000 lei - proiectului „MyECO Hub”; Locul III şi 2.000 lei - „Platformă pilot pentru compostarea reziduurilor organice produse în UPB, în contextul economiei circulare”.

Menţiuni şi câte 1.000 de lei au primit proiectele „HEIMDALL” şi „Tehnologie inovativă pentru reciclarea materialelor plastice în contextul economiei circulare” şi „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor din construcţii şi demolări în judeţul Prahova”.

„Concursul WEDO a încercat să rezolve simultan implementarea conceptului de economie circulară şi implicarea femeilor în ştiinţă. Pentru noi, acest concurs a reprezentat o provocare şi o oportunitate de a ne gândi la cum am putea ajuta, oricât de puţin, lumea din jurul nostru. În urma acestei provocări, ne-am hotărât să găsim o modalitate prin care măştile de protecţie de unică folosinţă să aibă un impact cât mai redus asupra mediului. Astfel, ideea noastră are fundamente teoretice şi presupune extracţia la microunde a unor reziduuri alimentare bogate în celuloză, în urma căreia ar trebui să rezulte o celuloză poroasă, biodegradabilă care, mai apoi, să poată fi folosită pentru fabricarea filtrelor măştilor de protecţie.", a declarat Simona Ioniţă, studentă Master Materiale Compozite Avansate cu Destinaţii Speciale, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor.

Citeste si:
Cătălin Bordea și Nelu Cortea, petrecere după câștigarea marelui...
Cătălin Bordea și Nelu...

Concursul de idei WEDO reprezintă o competiţie de proiecte adresată atât studentelor din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, cât şi elevelor din învăţământul liceal la nivel naţional. Concursul încurajează soluţiile inventive şi durabile de optimizare a interacţiunii dintre producătorii de bunuri de larg consum, utilizatori (companii şi persoane fizice), generatori de deşeuri şi colectori.

Competiţia este la prima ediţie şi este organizată de către Universitatea Politehnica din Bucureşti în parteneriat cu Veolia România, care a oferit premiile în valoare totală de 12.000 lei (pentru secţiunea STUDENTE a concursului WEDO) celor mai inovatoare proiecte privind reducerea cantităţii de deşeuri, precum şi reciclarea/reutilizarea acestora, pentru a facilita tranziţia către economia circulară, precizează Agerpres.

Citeste si:
Adriana Bahmuțeanu, act de manifestare împotriva restricțiilor
VIDEO: Adriana Bahmuțeanu,...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2020 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.