Vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu, din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviştei, consideră ultimele măsuri ale autorităţilor drept „o cruntă batjocorire a libertăţii religioase” şi că „pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioşilor”.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat luni seară că a fost luată decizia permiterii sărbătorilor religioase, însă numai cu participanţi din localitatea respectivă. Astfel, la sărbătoarea Sfintei Parascheva, din 14 octombrie, au voie să meargă doar locuitorii Iaşului.

Preotul Ionuţ Adrian Ghibanu, vicarul Arhiepiscopiei Târgoviştei, a și venit cu o reacție în acest sens.

„Interzicerea organizării şi desfăşurării de procesiuni religioase în spaţii deschise, precum şi staţionarea în apropierea lăcaşelor de cult este numai una din noile decizii ale Comitetului pentru situaţii de urgenţă din Municipiul Bucureşti, ce, cu siguranţă, se va extinde şi la nivelul unor judeţe. La aceasta se adaugă şi declaraţia domnului Arafat că la slujbele de Crăciun vor putea participa numai credincioşii din aceeaşi localitate”, declară preotul.

Vicarul Arhiepiscopiei Târgoviştei susține că toate aceste măsuri au o tentă antireligioasă și în acest mod, limitează unul dintre drepturile fundamentale ale societăţii, libertatea religioasă.

Citeste si:
Europa aplică restricții dure pentru a opri cel de-al doilea val de...
Țările din Europa aplică...

„Ne-am văzut cu toţi credincioşii, în primăvară, în situaţia de a ni se limita abuziv, inutil şi anormal drepturile religioase, sub pretextul total fals al luptei cu noua pandemie. În acelaşi timp, accesul în supermarketuri nu a fost sub nicio formă îngrădit, ba mai mult, acolo nu a existat niciodată vreun focar de infecţie. De ce ar exista în biserici sau la manifestări religioase unde în mod cert merg mai puţini oameni?”, afirmă preotul din Târgoviște.

„Tot astfel de voci spun că vom avea manifestări de pandemie asimptomatică tocmai între sărbătoarea Sf. Cuv. Parascheva şi cea a Sf. Cuv. Dumitru din Basarabia şi apoi între Crăciun şi Sf. Ion, adică îşi pregătesc terenul să ne interzică sau să limiteze libertatea de manifestare religioasă”, scrie indignat arhiepiscopul.

Preotul îi avertizează pe cei de la conducere că pentru astfel de decizii vor răspunde în fața lui Dumnezeu și a credincioșilor care sunt împiedicați să meargă liberi la biserică, precizează adevarul.ro

„Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioşilor. Dar, eu stau şi mă întreb, oare aceştia nu îşi dau seama că vor răspunde pentru aceste decizii? Domnilor, cât vă mai bateţi joc de noi credincioşii? Câtă răbdare credeţi că putem să mai avem? Chiar nu vă e frică de poporul acesta credincios? Chiar permitem această încălcare flagrantă a libertăţii religioase?”, a scris, pe Facebook, pr. Ionuţ Adrian Ghibanu, vicarul Arhiepiscopiei Târgoviştei şi lect. univ. dr. la Universitatea “Valahia” din Târgovişte.

Citeste si:
Patriarhului Daniel, consideră discriminare măsurile autorităților...
Patriarhul Daniel, nemulțumit...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.