Vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu, din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviştei, consideră ultimele măsuri ale autorităţilor drept „o cruntă batjocorire a libertăţii religioase” şi că „pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioşilor”.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat luni seară că a fost luată decizia permiterii sărbătorilor religioase, însă numai cu participanţi din localitatea respectivă. Astfel, la sărbătoarea Sfintei Parascheva, din 14 octombrie, au voie să meargă doar locuitorii Iaşului.

Preotul Ionuţ Adrian Ghibanu, vicarul Arhiepiscopiei Târgoviştei, a și venit cu o reacție în acest sens.

„Interzicerea organizării şi desfăşurării de procesiuni religioase în spaţii deschise, precum şi staţionarea în apropierea lăcaşelor de cult este numai una din noile decizii ale Comitetului pentru situaţii de urgenţă din Municipiul Bucureşti, ce, cu siguranţă, se va extinde şi la nivelul unor judeţe. La aceasta se adaugă şi declaraţia domnului Arafat că la slujbele de Crăciun vor putea participa numai credincioşii din aceeaşi localitate”, declară preotul.

Vicarul Arhiepiscopiei Târgoviştei susține că toate aceste măsuri au o tentă antireligioasă și în acest mod, limitează unul dintre drepturile fundamentale ale societăţii, libertatea religioasă.

„Ne-am văzut cu toţi credincioşii, în primăvară, în situaţia de a ni se limita abuziv, inutil şi anormal drepturile religioase, sub pretextul total fals al luptei cu noua pandemie. În acelaşi timp, accesul în supermarketuri nu a fost sub nicio formă îngrădit, ba mai mult, acolo nu a existat niciodată vreun focar de infecţie. De ce ar exista în biserici sau la manifestări religioase unde în mod cert merg mai puţini oameni?”, afirmă preotul din Târgoviște.

„Tot astfel de voci spun că vom avea manifestări de pandemie asimptomatică tocmai între sărbătoarea Sf. Cuv. Parascheva şi cea a Sf. Cuv. Dumitru din Basarabia şi apoi între Crăciun şi Sf. Ion, adică îşi pregătesc terenul să ne interzică sau să limiteze libertatea de manifestare religioasă”, scrie indignat arhiepiscopul.

Citeste si:
Ce venituri au slujitorii Domnului. Salariul pe încasat de...
Ce venituri au slujitorii...

Preotul îi avertizează pe cei de la conducere că pentru astfel de decizii vor răspunde în fața lui Dumnezeu și a credincioșilor care sunt împiedicați să meargă liberi la biserică, precizează adevarul.ro

„Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioşilor. Dar, eu stau şi mă întreb, oare aceştia nu îşi dau seama că vor răspunde pentru aceste decizii? Domnilor, cât vă mai bateţi joc de noi credincioşii? Câtă răbdare credeţi că putem să mai avem? Chiar nu vă e frică de poporul acesta credincios? Chiar permitem această încălcare flagrantă a libertăţii religioase?”, a scris, pe Facebook, pr. Ionuţ Adrian Ghibanu, vicarul Arhiepiscopiei Târgoviştei şi lect. univ. dr. la Universitatea “Valahia” din Târgovişte.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Octombrie 2020 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.