Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat că anul acesta, în contextul pandemiei, nu mai sunt de conceput sărbători de Crăciun și Revelion așa cum au fost anul trecut, iar pe cei care obișnuiau să își facă rezervări în străinătate îi avertizează că riscă să-și piardă banii.

Întrebat cum vor fi sărbătorile de Crăciun anul acesta, în condițiile în care de Paște nu a fost permis accesul credincioșilor în biserici, Raed Arafat a subliniat că este foarte greu de spus cum va fi în decembrie și că depinde cum va evolua situația epidemiologică.

Cel mai probabil, deciziile vor începe să fie discutate abia în noiembrie. „Cred că astfel de decizii trebuie să fie discutate prin noiembrie - care este situația, care vor fi măsurile, cum vor fi măsurile, unde se va face o anumită activitate sau alta. Nu uitați că e aspectul bisericilor în Crăciun și după care avem și toate restaurantele care organizează Revelion și care vor începe presiunile că vor să organizeze revelioane ca în fiecare Revelion”, a spus Arafat în cadrul unei emisiuni la Digi24.

Acesta este de părere că petrecerea de Revelion de anul acesta nu se va compara cu cea din 2019: „Petreceri de Revelion ca în alți ani - eu cred că n-avem să ajungem la asta. Acum ca în alți ani încă e prea devreme. O spun acum, cu toată răspunderea: acum să fie petrecerea de Revelion din 31 decembrie ca cea din 31 decembrie 2019 - nu cred! Nu cred!”, a subliniat șeful DSU.

„Regulile vor trebui să fie discutate pe baza evoluției epidemiologice, iar în orice decizie care se ia interesul principal este interesul public și interesul în domeniul sănătății publice. Gândirea autorităților este la interesul public general, chiar dacă se supără unii sau alții, interesul public al majorității este în joc aici. Când se ia o măsură, se uită la interesul public general, nu la interesul individual. Ne uităm la protecția generală a populației și asta va fi și în perioada care urmează, care nu va fi o perioadă ușoară”, a susținut Raed Arafat.

Raed Arafat a fost întrebat ce i-ar sfătui pe românii care în alți ani în această perioadă deja căutau oferte pentru Revelion: „Preferabil, vacanța acasă! (...) Ca să nu te trezești în situația că trebuie să-ți anulezi biletul, că trebuie să-ți anulezi rezervarea, că nu primești banii înapoi”.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

De asemenea, șeful DSU a spus că totul va putea începe să se schimbe din momentul în care apare un vaccin autorizat și testat. Acesta este însă sceptic că un astfel de vaccin ar putea apărea până în luna noiembrie, astfel încât el să fie și distribuit, dar primul trimestru al anului viitor ar fi un termen mai realist, pentru că există deja câteva variante de vaccin promițătoare.


Despre autor:


Ultima actualizare: 26 Septembrie 2020 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.