Pe data de 24 spre 25 octombrie, în ultimul weekend din luna octombrie, se va face trecerea la ora de iarnă, iar 04:00 AM va deveni ora locală 03:00 AM.

Comisia Europeană propune renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa și lasă libertatea statelor membre să decidă dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă.

În cazul statelor care decid să menţină permanent ora de vară, vor face modificare în ultima duminică din martie 2021, iar cele care hotărăsc să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.

Ce efecte negative are asupra organismului

„Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, spune psihologul Lorena Diaconescu, citată de gândul.ro

Specialiștii recomandă mișcarea și alimentația sănătoasă, pentru a evita starea de oboseală generată de trecerea la ora de iarnă.

Citeste si:
CE aprobă investiția de 875,5 milioane euro pentru autostrada...
Investiție de aproape 800...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare, de maximum o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt“, a declarat medicul Corina Zugravu.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.