Social 6 August 2020 11:25

Președitele Klaus Iohannis a susținut, miercuri seară, o conferință de presă pe tema începerii noului an școlar, unde a prezentat cele 3 scenarii în funcție de care vor școlile vor funcționa începând cu data de 14 septembrie.

Înainte de conferința susținută la Palatul Cotroceni, Iohannis a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educației Monica Anisie, ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Sănătății Nelu Tătaru, șeful DSU Raed Arafat și alți miniștri.

Klaus Iohannis a anunțat că începerea noului an școlar pe data de 14 septembrie înseamnă, „pentru majoritatea elevilor, că vor merge efectiv la școală”.

„S-au luat câteva decizii şi vă voi comunica datele cele mai importante pe care le avem acum şi deciziile luate astăzi, urmând să fie detaliate săptămânile care urmează. Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar.

Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a declarat șeful statului.

Cele 3 scenarii pentru începerea noului an școlar

Scenariul VERDE - se va aplica în localitățile în care există mai puțin de o persoană infectată cu Covid-19, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori.

Toți elevii merg la școală, se țin cursuri normale”, a spus Iohannis.

Scenariul GALBEN - se va aplica în zonele în care s-au raportat 1-3 persoane infectate, în medie, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori.

O parte din activități se țin în școală și o parte în online. Grădinițele și primarul merg la școală, clasele ce se pregătesc de examene merg la școală, iar celelalte clase trebuie să facă loc de distanțare”, explică Klaus Iohannis.

Scenariul ROȘU - se va aplica acolo unde există mai mult de 3 cazuri, în medie, raportate în ultimele zile.

Școala se închide de tot, se învață doar online”, precizează președintele.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

Iohannis spune că aceste scenarii vor fi stabilite de autoritățile locale: „Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Deci decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi în funcţie de situaţia concretă locală se va decide dacă va funcţiona după scenariul 1 – verde, scenariul 2, galben cu risc mediu sau scenariul 3, roşu, care înseamnă că şcoala se închide de tot. Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenairul”.

În acest moment, Iohannis spune că Bucureștiul și majoritatea localităților se încadrează în scenariul verde. Doar câteva localități ar intra acum în scenariul galben și aproximativ 50 dintre ele în scenariul roșu.

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

Școlile vor funcționa după reguli sanitare stricte

Președintele Klaus Iohannis spune că vor fi impuse reguli stricte pentru funcționarea unităților de învățământ, care urmează să fie anunțate zilele următoare.

Pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la aceste norme – ele implică norme de distanţare, igienă, dezinfecţie şi multe alte lucruri care vor fi făcute publice în zilele următoare. Anul şcolar preuniversitar începe pe 14 septembrie. Majoritatea copiilor vor merge efectiv la şcoală. Învăţământul online vine să completeze învăţământul acolo unde nu se pot ţine cursuri fizic. Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, sigur, la propunerea şcolii, a Inspectoratului şcolar”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Citeste si:
Consiliul Superior al Magistraturii își alege noua conducere
Consiliul Superior al...


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 August 2020 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.