Social 4 August 2020 15:16

Ministerul Educației a pregătit, începând cu noul an școlar, tăieri de ore și eliminări de materii pentru clasele V-VIII. Până acum, grupul de lucru al Ministerului Educației a realizat până acum 4 variante de plan-cadru pentru gimnaziu.

Ministerul Educației este obligat ca din 14 septembrie să pună în aplicare legea care prevede tăierea cu până la 5 a numărului de ore pe săptămână pentru învățământul gimnazial.

În prima variantă de plan-cadru, Ministerul Educației propune:


  • Eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică și Desen și Educație fizică și sport,

  • Dispariția Muzicii sau a Desenului dintre orele obligatorii (copiii vor alege pe care dintre cele 2 vrea să o studieze),

  • Eliminarea cu totul a materiilor „Consilierea și dezvoltarea personală” (care intră în dirigenție) și „Educația tehnologică”.

În privința eliminării notelor de la materiile Religie, Muzică, Desen și Sport amintim că au mai existat solicitări din partea părinților ca la aceste materii să nu mai existe note, critica principală fiind distorsionarea evaluării având în vedere că notele contează în prezent la admiterea la liceu (20% din media de admitere la liceu o reprezintă media cu care elevul încheie clasele V-VIII).

A doua variantă de plan-cadru presupune:


  • Eliminarea materiei „Limba latină”

  • Tăierea din orele de la Limba modernă numărul 2, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie.

  • Eliminarea materiilor „Educație tehnologică” și „Consiliere și dezvoltare personală.

Rămân, în schimb, fără nicio tăiere a orelor, Religia, Educația socială, Muzica, Desenul, Informatica, Educația fizică, Limba modernă 1, Matematica și Româna.

Varianta 3 de plan-cadru pentru gimnaziu:

În această variantă, Religia rămâne ca materie obligatorie cu 1 oră pe săptămână din clasa a V-a până în clasa a VIII-a. Asta în timp ce alte materii apar inclusiv cu jumătăți de oră în planul-cadru.

Variantele 3 și 4 de plan-cadru sunt construite pe baza chestionarelor lansate de Ministerul Educației către părinți și profesori.

Citeste si:
Elevii vor fi admiși la liceu după o nouă metodă începând din anul...
Elevii vor fi admiși la liceu...

Planul-cadru pentru gimnaziu – Varianta 4


Despre autor:


Ultima actualizare: 4 August 2020 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.