Social 21 Iulie 2020 11:40

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat noile măsuri luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), după prelungirea stării de alertă.

La începutul ședinței de Guvern de marți, Raed Arafat a prezentat hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) pentru modificarea Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă, după ce a intrat în vigoare Legea carantinei și izolării.

Declarațiile lui Raed Arafat:

Hotărârea 36 din 21.07.2020, care a fost votată unanim de membrii CNSSU.

Articolul 1: Se certifică pandemia de COVID-19 declarată de OMS la 11 martie 2020.

Articolul 2, alin 1. Începând cu data prezentei hotărâri, se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din zonele de risc epidemiologic ridicat, stabilite la alin 2.

Alin. 2. Criteriul pe baza căruia se face stabilirea ţărilor sau zonelor de risc epidemiologic ridicat este reprezentat de rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de infectare din ultimele 14 zile raportat la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară.

Alin. 3. INSP stabileşte lista ţărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România.

Alin. 4. Lista se actualizează, revizuieşte săptămânal, lunea, de către INSP şi este publicată pe site-ul INSP.

Articolul 3. Sunt exceptate de la măsura de la articolul 2, următoarele persoane care nu prezintă simptome COVID-19:

a) persoanele care vin în România din ţările menţionate la articolul 2, alin 3, dar care înaintea sosirii în România au petrecut o perioadă de minim 14 zile în una sau mai multe ţări pentru care nu este instituită această măsură

b) conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea mai mare de 2,4 tone

c) conducătorii vehiculelor cu mai mult de 9 locuri pe scaune”, a anunțat Raed Arafat, potrivit antena3.ro.

Restricții locale, dacă se ajunge la peste 1.200 de cazuri pe zi

Premierul Ludovic Orban a declarat că, în actualul context al evoluției infectărilor și în baza cadrului legislativ care intră în vigoare de marți, autoritățile vor fi obligate să introducă restricții locale dacă se ajunge la peste 1.200 de noi infecții cu coronavirus pe zi.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Prim-ministrul a mai declarat că scopul nu este să se ajungă la noi restricții, dar că nici nu pot fi evitate, menționând că sunt aproape 1.000 de oameni care au fost confirmați cu Covid-19, dar s-au externat în urma vidului legislativ.

„Obiectivul nostru este să nu luăm nicio măsura. Nu vrem să fim obligați să luăm măsuri. Dacă va crește numărul de persoane infectate să spun peste 1.200 deja ne apropiem de un grad de risc și putem ajunge iî situația în care să fim obligați să luăm măsuri restrictive acolo unde există risc epidemiologic. Măsuri care pot fi zonale, locale, de carantinare. Putem să luăm măsuri de închidere a unor unități economice unde apar focare”, a specificat Orban în cadrul unei emisiuni la Digi24.


Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Iulie 2020 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.