Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, susține că armata ar trebui scoasă din nou pe străzi pentru a împărți măști și pentru a-i îndemna pe oameni să respecte măsurile.

Tăriceanu consideră că ieșirea din noi pe străzi a militarilor ar responsabiliza oamenii. Pentru că odată cu ridicarea restricțiilor a crescut numărul infectărilor cu coronavirus, liderul ALDE și-ar dori un nou proces educațional pentru populație.

Același lucru și-l dorește și premierul Ludovic Orban, dar ar apela la agenții poliției locale.

Am scris și voi continua să scriu despre efectele negative ale panicii ca singură metodă de promovare a măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. Pare că asta e singura cale pe care guvernanții o știu. Mai țineți minte când au decretat starea de urgență? Ca să bage spaima în noi au scos pe străzi militarii cu mitraliere și TAB-uri de parcă mitralierele puteau omorî virusul. Încă de la început guvernanții noștri au jucat cartea panicii și a spaimelor. Oare nu există alte metode de a-ți convinge cetățenii că este nevoie, măcar pentru o perioadă, de purtarea măștilor și evitarea aglomerațiilor? Eu cred că da. Eu cred că guvernul ar trebui foarte repede să:


  1. Dea românilor vulnerabili măștile de care au nevoie.

  2. Rescrie campania de avertizare în care investesc sute de milioane de lei.

  3. Apeleze la intelectualitatea rurală pentru o campanie de conștientizare a necesității de purtare a măștilor. Cred că dascălul, preotul și primarul pot convinge oamenii mult mai ușor decât poate să o facă panica trâmbițată zilnic de autorități, pentru că guvernanții sunt percepuți că nu fac decât să joace sceneta “Petrică și lupul” și oamenii nu mai au încredere.

  4. Pot să scoată militarii și poliția pe stradă, dar nu pentru amenzi, amenințări sau intimidări, ci pentru același proces educațional. Cred că este mai convingător un polițist sau un militar care întinde o mască unei persoane care nu poartă spunându-i «Vă rog să o purtați! E spre binele tuturor!» decât un agent care își scoate carnetul de amenzi și începe să le împartă în stânga și în dreapta. Sper că au înțeles deja că amenzile nu funcționează.


Metode ar fi dacă guvernanții nu ar sta cu ochii doar pe sondaje și dacă ar implica în acest proces de conștientizare autoritățile locale, de la testări masive până la măsurile preventive”, a scris pe Facebook Călin Popescu Tăriceanu.

Citeste si:
ALDE: „Redeschideți școlile! NU distrugeți viitorul copiilor noștri”
ALDE, apel la Guvern:...

În același timp, premierul Ludovic Orban a declarat: „M-aș bucura foarte mult să văd poliția locală că...nu neapărat să-i amendeze pe oameni că nu au mască, măcar să le ofere o mască. Să facă ceva proactiv. Să facă ceva pentru cei care nu au. Chiar și patronii de restaurante, pot să fie un pic mai riguroși în a-i ruga pe clienții lor să respecte regulile”.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.