Social 24 Iunie 2020 15:36

Klaus Iohannis a adresat un mesaj public în contextul inundațiilor cu care se confruntă România și a discutat despre măsurile care trebuie luate.

Președintele Iohannis a avut o declarație difeită față de cele obișnuite din ultimele luni, astăzi subiectul abordat fiind al inundațiilor din țăar.

Președintele a transmis un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate în această perioadă, afirmând că este vorba de ”o situație gravă, cu consecințe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate.”

”Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și transmit condoleanțe familiilor îndoliate. Din nefericire, inundațiile cu consecințe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România și trebuie să fim mult mai bine pregătiți în a le gestiona”, a mai afirmat Iohannis.

Președintele subliniază că aceste întâmplări sunt consecința amplificării schimbărilor climatice, dar și a ignorării pericolelor pe care le înfruntăm acum. Șeful statului a punctat că ”luna iunie, de exemplu, a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundații severe și numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt”, astfel că devine ”imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situații de o asemenea amploare.”

Klaus Iohannis spune că nu mai este suficientă construirea de diguri pentru a opri indundațiile, fiind nevoie de o schimbare de mentalitate, care să vină cu soluții noi: ”Va trebui să depășim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa inundațiile. Digurile nu sunt suficiente. Conservarea fondului forestier și campanii susținute de împădurire sunt soluții aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru protecția malurilor cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundațiilor.”

Președintele spune că ”o parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, așa numitul Pachet Green Deal, propus de Comisia Europeană.”

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

”În același timp, în contextul multiplicării avertizărilor meteorologilor, fac un apel către cetățeni: Rămâneți vigilenți, fiți precauți și evitați deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate! Este, totodată, nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales în comunitățile și localitățile sinistrate, care să contribuie activ la efortul autorităților de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate, ca urmare a acestor inundații”, a încheiat Klaus Iohannis.


Despre autor:


Ultima actualizare: 24 Iunie 2020 - 03 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.