Social 25 Mai 2020 17:20

Un sondaj realizat de către IRES după prima săptămână de relaxare a restricțiilor arată cum s-au comportat românii în această perioadă.

Conform celui mai nou sondaj IRES, 92% dintre români au purtat mască în spații închise, în vreme ce 91% declară că au respectat regula distanțării sociale.

Poate mai interesant este procentajul celor care au ieșit din localitate: 43% dintre cei care au răspuns sondajului spun că s-au deplasat dincolo de limitele așezării în care trăiesc.

De asemenea, 32% dintre cei care au răspuns la sondaj declară că s-au întâlnit cu membri de familie sau prieteni pe care nu i-au văzut în perioada stării de urgență.

Privind analiza detaliată a datelor de mai sus, descoperim că cei mai conștiincioși în purtarea măștii au fost tinerii de 18-35 ani: 97,4% dintre ei au respectat măsura. Doar 83,3% dintre bătrâni au respectat aceeași regulă. De asemenea, cei mai predispuși la a purta mască sunt cei cu studii superioare: 95,6%.

Corelația dintre respectarea măsurilor și intenția de vot

Cei mai conștiincioși români, care și-au pus mască în spații închise, sunt votanții USR-PLUS: 95,8% dintre aceștia poartă mască, în vreme ce votanții PNL sunt ”codași”, cu 93,7%. Interesant e că tot votanții USR-PLUS sunt lideri la ieșirile din localitate, cu 57,7%.

67% dintre respondenți consideră că măsurile de izolare la domiciliu și oprirea activităților publice au fost justificate. 73% dintre cei care au răspuns sunt de acord și cu revenirea la izolarea la domiciul, dacă e nevoie.

Întregul studiu IRES poate fi consultat aici.

Sondajul a fost realizat pe 1.033 de subiecți, iar tipul eșantionului este multi-stratificat, probabilist. Eroarea maximă tolerată este de +/- 3,1%. Sondajul a fost efectuat între 20 și 21 mai 2020, cu ajutorul metodei CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Mai 2020 - 05 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.