Social 19 Mai 2020 17:20

După ce unii români s-au plâns de legalitatea verificării temperaturii la intrarea în centre comerciale, avocații oferă lămuriri asupra subiectului.

Cei de la avocatnet.ro arată că, până acum, autoritățile au reglementat măsurarea temperaturii la intrarea într-o incintă în câteva cazuri, cum ar fi în domeniul muncii, la locul desfășurării activității, dar și la intrarea în instituții publice, în muzee și galerii de artă sau în cabinete stomatologice și saloane de înfrumusețare.

De asemenea, în legea stării de alertă, legea 55/2020, se arată că ”prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui obligativitatea organizării activității instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor, astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori. Pentru personalul propriu triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, iar pentru vizitatori triajul se realizează prin măsurarea temperaturii”.

Astfel, unele magazine deja au început să foloseacă această metodă de măsurare a temperaturii. Momentan, însă, nu există un ordin de ministru care obligă magazinele să ia temperatura clienților, sau care să le interzică accesul celor care refuză acest proces, sau care au temperatura mai mare decât cea de referință.

Legea în sine nu instituie aceste măsuri, ci doar oferă cadrul pentru ca ministrul Sănătății și cel de Interne să pregătească un astfel de ordin comun.

Operatorii magazinelor au, însă, dreptul de a refuza accesul clienților, pe fondul dreptului de a-și alege clientela. Dreptul nu se mai aplică, însă, dacă măsura refuzului este una discriminatorie.


Despre autor:


Ultima actualizare: 19 Mai 2020 - 05 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.