Social 15 Mai 2020 15:49

Preotul Visarion Alexa este revoltat de măsura impusă de către autorități bisericilor, de a folosi lingurițe și pahare de plastic, spunând că este o umilință, pentru că biserica ține la ritualuri.

Toate cultele din România sunt afectate de prezența pandemiei, mai cu seamă ortodoxia. Bisericilor ortodoxe din spațiul european li s-au pus în vedere reguli de distanțare socială în cuprinsul parohiilor (…) Este indamisibil să umilești o întreagă biserică, îndemnându-i să folosească pahare și lingurițe de plastic ca și cum ar mânca înghețată pe drum. Mi se pare un act de indecență. Preoții ar trebui chemați la dialog. Biserica ține foarte mult la ritual, cum ar fi potirul și lingurița”, a spus părintele Visarion.

Preotul Visarion Alexe se arată deranjat și de faptul că autoritățile nu cer și părerea bisericilor, având în vedere că „preoții, ierarhii au studii superioare”.

Este deranjant că autoritățile nu cer o întrevedere cu bisericile și să lase bisericile să găsească soluții, mai ales că preoții, ierarhii au studii superioare”, a mai adăugat preotul.

Împărtășania - amânată până când vor putea folosi o singură linguriță pentru toți

Preoții au fost împotriva folosirii lingurițelor de plastic, așa că Împărtășania a fost amânată pe o perioadă nedeterminată. Această decizie va rămâne în picioare până când se va putea reveni la folosirea unei singure lingurițe pentru toți enoriașii.

Patriarhul Daniel a fost cel care a cerut membrilor din Sfântul Sinod să își dea cu părerea în privința amânării Împărtășaniei.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a spus că: „În bisericile ortodoxe din întreaga lume nu există noțiunea de păhărele și lingurițe de unică folosință”.

ÎPS Teodosie și-a exprimat și el părerea despre această situație, spunând că Biserica este autonomă față de stat, iar autoritățile nu ar trebui să ia astfel de decizii în locul preoților.

Citeste si:
Preotul Mirea Vîrtejanu, sfaturi pentru Monica Odagiu, după ce a...
Preotul Mirea Vîrtejanu,...

Dacă vom sluji afară, avem spațiu mai mult. Dar, Sfânta Împărtășanie nu pot să ne-o recomande ei. O să avem discuții în Sfântul Sinod. Biserica este autonomă față de stat. E greu de acceptat, nu poate fi acceptat așa ceva. Amânăm Sfânta Împărtășanie până când va fi voie să împărtășim cum trebuie. Avem frică să dăm cele sfinte ca și când nu ar fi sfinte! E o imixtiune în cultul bisericii. Nu facem compromisuri. O să analizăm!”, a declarat ÎPS Teodosie, potrivit antena3.ro.


Despre autor:


Ultima actualizare: 15 Mai 2020 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.