Social14 Mai 202015:04de Cristina Marin

Lectura de 3 minute

Nistor Duval, liderul ALDE Dolj, susține că agricultura din România nu iese din starea de urgenţă din cauza faptului că nici până la acest moment nu au fost luate măsuri în acest sens.

„Fermele de semi-subzistenţă şi tinerii fermieri amăgiţi. Agricultura românească rămîne în stare de urgenţă!

În decembrie 2019, la Conferinţa Naţională „Fermă de familie în centrul viziunii agricole post-2020”, de la Sinaia, Ministrul Agriculturii Adrian Oros a accentuat rolul economic și social al fermelor de familie şi a vorbit despre problemele acestora. În viziunea guvernului Orban, dezvoltarea fermelor de familie reprezintă o prioritate. La 6 luni de la această declarație, „prioritatea" a fost trecută „mai la coadă” și netranspusă în practică în actual mandat al Guvernului Orban.

Grija pentru tinerii fermieri şi fermele de familie s-a dovedit o temă care dă bine la imagine, e ceva de „ronțăit" la o masă rotundă. În dată de 12 mai 2020 MADR anunţă că pe un succes apariţia Calendarului cu lansările sesiunilor de depunere proiecte pe PNDR 2014-2020. Despre fermele de semi-subzistență nimic. Deci acestea în opinia autorităților nu există”, a declarat liderul ALDE.

De asemenea, Nistor Duval a specificat că Guvernul Orban trebuie să ia măsuri de urgență în acest sens pentru a sprijini sectorul agricol românesc.

Citeste si:
Producătorul de telefoane OPPO intră oficial pe piața din România
Producătorul de telefoane...

„Cu o alocare de 43 milioane euro vor putea fi sprijiniţi în schimb 1000 de tineri fermieri, o medie de nici 25 fermieri/judeţ. Este de fapt alocarea disponibilă la sfârşitul acestui cadru financiar multianual de la bugetul Uniunii Europene şi se dovedeşte absolut insuficientă faţă de necesitatea şi atractivitatea acestei măsuri de finanţare. Ce va fi în următorul exerciţiu financiar încă nu se ştie. La nivelul Comisiei Europene, anul 2020 se anunță complicat pentru agricultură românească. Executivul european urmează să aplice din 2021, pentru următorii șapte ani, o nouă Politică Agricolă Comună. În acest context, sunt prevăzute scăderi ale bugetelor pentru agricultură și dezvoltare rurală, reduceri și plafonări care vor influența în mod direct agricultură autohtonă.

Poate că totuşi acest guvern se va gândi să îşi exercite prerogativele şi să elaboreze măsuri şi politici publice naţionale de sprijinire reală a sectorului agricol românesc, sector care se confruntă cu probleme grave accentuate de seceta fără precedent din acest an şi pandemia de COVID 19.

Criză cauzată de COVID-19 a demonstrat încă o dată importanța sectorului agroalimentar impunându-se necesitatea adoptării de măsuri menite să susțînă producția agroalimentară și implicit a producătorilor care asigură securitatea alimentară a României”, adaugă acesta.

Mai mult, liderul ALDE a propus câteva măsuri care să vină în ajutorul sectorului agroalimentar din România.

Citeste si:
Schimbări în Parlament: toți deputații ALDE sunt acum afiliați...
Schimbări în Parlament: toți...

„Printre măsurile ce se impun, se pot enumeră câteva:

- Elaborarea unui program naţional pentru construire de capacităţi de stocare, prelucrare şi desfacere

- Acordarea de sprijin financiar pentru fermele de semisubzistenta şi tinerii fermieri

- Simplificarea legislației fiscale specifice producătorilor agricoli

Citeste si:
Nelu Tătaru: Când ar putea izbucni al doilea val al epidemiei în...
Nelu Tătaru: Când ar putea...

- Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sistemele locale de irigații pentru fermierii din sectorul producției primare de produse agricole

- Elaborarea unui program naţional pentru achiziţii în centrele de sacrificare, tranșare și comercializare destinate fermelor zootehnice”Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.