Nelu Tătaru a anunțat că pacienții români infectați cu noul coronavirus ar putea fi tratați cu plasmă recoltată de la pacienții deja vindecați, care teoretic au dezvoltat anticorpi. Plasma poate fi recoltată de la donatorii voluntari din rândul celor vindecați. De asemenea, ordinul de ministru prin care se stabilieşte protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 va fi semnat astăzi.

„Pentru plasmafereză trebuie două protocoale, trebuie protocol de recoltare, pentru care deja este stabilit la INHT şi dăm Ordin de Ministru, iar pentru tratament încă este la nivel de studiu şi o să trebuiască să obţinem un aviz de la Comisia de ATI, Comisia de patologie şi Comisia de Boli Infecţioase, că se va face sub formă de studiu, nefiind în ţara noastră până acum acest tip de tratament”, a declarat ministrul Sănătății.

Două echipamente de recoltare a plasmei au fost instalate la Bucureşti şi la Iaşi, iar un al treilea va fi instalat în curând la Timișoara. Cele 3 echipamente au fost donate de o firmă privată, în urma unui acord cu Ministerul Sănătăţii.

„Astăzi vom da Ordinul cu protocolul de recoltare, nu ştiu şi dacă de administrare că aici sunt discuţii între anestezişti şi infecţionişti, să vedem cât de repede vom avea şi un protocol de administrare. Aici sunt discuţii în funcţie de ce fac şi alte state, unii fac prin studii clinice, alţii au dat la liber un protocol să-l poată folosi toată lumea, pe administrare încă nu s-a decis, pe recoltare totul este decis, astăzi se va da ordinul”, explică secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nicolaie Garofil, citat de hotnews.ro

În total, firma privată va pune la dispoziţia spitalelor de stat şi centrelor de transfuzii 18 echipamente speciale pentru recoltarea plasmei.

În România sunt până acum peste 1.300 de pacienţi vindecaţi de Covid-19. Donatorii vor fi voluntari şi vor dona plasmă doar după ce li se va face un test care să arate prezenţa anticorpilor în sânge.


Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Aprilie 2020 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.