Scenele violente, postate pe rețelele sociale, au fost surprinse într-un centru de plasament din Lupeni, unde copiii sunt disciplinaţi cu mătura şi puşi să facă flotări.

Imaginile au fost filmate în urmă cu un an, însă au fost publicate abia în aceste zile. Ele arată cum câţiva copii sunt întinşi pe jos, şi agresaţi cu o mătură, în timp ce unul dintre ei strigă „Lasă-mă”.

De asemenea, scenele violente au fost publicate și de către Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi, care a reclamat ulterior abuzul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

Bărbatul care a solicitat intervenţia autorităţilor a susţinut, greşit, că filmuleţul a fost realizat în prima zi de Paşte, şi nu în luna martie 2019, conform reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Hunedoara.

„Corecţie cu coada măturii într-un complex destinat copiilor fără familii din Lupeni, judeţul Hunedoara. (...) În imagini se poate observa cum un îngrijitor a aplicat corecţii unui copil de nici şase ani cu coada măturii. Un grup de copii aflaţi în grija centrului de plasament din Lupeni susţin că astfel de incidente se repetă destul de des, iar personalul de acolo se comportă urât la adresa lor, adresându-le jigniri şi alte pedepse fizice. Un adolescent care doreşte să rămână sub protecţia anonimatului susţine că şi el a fost ţinta mai multe abuzuri şi că nu a mai rezistat. Mi-a scris. Cei care ar fi trebuit să fie modele pentru copiii fără familii, angajaţii centrului de plasament din Lupeni, sunt doar nişte monştri. În ultima perioadă, zeci de mesaje cu strigăte disperate de ajutor au ajuns la mine, prin email şi social-media. Au venit din partea copiilor adăpostiţi în casele statului. Astfel de incidente la care sunt supuşi copiii în repetate rânduri trebuiesc oprite, iar în cazul de faţă, credem că există cazuri izolate de abuzuri mult mai grave”, a declarat Bălan.

Retail jobs

Geanina Ianc, director al DGASPC Hunedoara a susținut ca imaginile sunt reale şi au fost surprinse în centrul de plasament din Lupeni. Ea a declarat pentru adevarul.ro că a aflat despre existenţa filmuleţului din discuţiile cu copii, pe data de 31 martie, fiind deschisă ulterior o anchetă în acest caz.

„Este vorba de un film realizat cu cel puţin un an în urmă, la Lupeni. Noi am aflat despre existenţa lui la sfârşitul lunii martie, şi are loc o cercetare disciplinară. Am identificat cine este persoana de sex feminin care agresează copii şi băiatul care loveşte. Suntem într-o cercetare, ieri am sesizat şi Poliţia. Doamna în cauză este în concediu medical, iar dacă revine din concediu va fi suspendată până la finalizarea cercetărilor. Dar nu este ceva real, de acum, recent. Aşteptăm rezultatele anchetei”, a declarat Geanina Ianc.

Citeste si:
Caz revoltător în București. O terapeută a fotografiat un copil cu...
Caz revoltător în București....

Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Aprilie 2020 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.