Autoritățile au emis Ordonanța Militară 8, care nu mai aduce restricții populației generale, dar care vine cu o serie de noi măsuri importante.

Una dintre primele și cele mai importante prevederi se referă la pescuit. În mod normal, între 4 aprilie și 2 iunie este perioadă de prohibiție, dar prin noua ordonanță se dă liber la pescuit chiar și în această perioadă:

Art.1 - (1) Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei a titularilor autorizațiilor/ permiselor de pescuit comercial pe Dunăre/ apele interioare/ Marea Neagră în vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități.

Autoritățile au decis să continue măsura suspendării zborurilor între România și Spania pentru alte 14 zile, pentru a acoperi și perioada sărbătorilor de Paște:

Art.2 - (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020.

O altă măsură vizează piețele agroalimentare, care rămân deschise pe perioada stării de urgență, pentru a nu duce la situația unor lipsuri alimenare în rândul populației:

Art.3 - (1) Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

Mai multe puncte de trecere a frontierei de stat rămân închise, pentru un control mai bun asupra fluxului de cetățeni care intră în țară.

Art.4 - (1) Se prelungește, potrivit anexei nr.1 la prezenta ordonanță militară, pe întreaga perioadă a stării de urgență, închiderea temporară - totală sau parțială - a punctelor de trecere a frontierei de stat, stabilită prin Hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență nr.8/2020 și nr.12/2020.

Citeste si:
Există șanse de împăcare între Cristina Cioran și Alex Dobrescu!?...
Există șanse de împăcare...

O serie de alimente au interzis la export în urma Ordonanței Militare 8:

Art.7 - (1) Pe perioada stării de urgență se interzice/se suspendă exportul pentru produsele agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2 la prezenta ordonanță militară.

(2) Procedurile de export a produselor agroalimentare prevăzute la alin.(1), aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe militare, se suspendă pe perioada stării de urgență.

Apare și o măsură care previne tranzacțiile cu acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național pe durata stării de urgență:

Art.15 - (1) Pe perioada stării de urgență se suspendă procedurile de vânzare/ cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora.

Citeste si:
Negocieri privind deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina....
Negocieri privind deblocarea...

Despre autor:


Ultima actualizare: 10 Aprilie 2020 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.