Unul din patru copii si tineri are o relatie ''problematica'' cu smartphone-ul, acest tip de dispozitiv inteligent fiind folosit intr-un mod similar cu o dependenta comportamentala, conform unui studiu realizat in Marea Britanie, citat vineri de Press Association.

Studiul, realizat de cercetatori de la King's College London (KCL) si detaliat in jurnalul stiintific BMC Psychiatry, a analizat 41 de cercetari publicate incepand din 2011 pe tema asocierii dintre utilizarea smartphone-ului si sanatatea mintala.

Analiza concluzioneaza ca intre 10% si 30% dintre copii si tineri folosesc telefoanele intr-un mod disfunctional, in medie, 23% prezintand asa-numita ''Utilizare Problematica a Smartphone-ului'' (PSU).

Cercetatorii de la KCL au definit PSU ca fiind un comportament asociat utilizarii telefoanelor mobile inteligente ce prezinta un element de dependenta, spre exemplu anxietatea manifestata atunci cand telefonul nu este disponibil sau neglijarea altor activitati din cauza utilizarii unui astfel de dispozitiv.

Studiul concluzioneaza, de asemenea, ca exista asocieri intre PSU si probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea, stresul, somnul insuficient si stari depresive, noteaza Agerpres.

Doctor Nicola Kalk, de la Institutul de Psihiatrie, Psihologie si Neurostiinta (IoPPN), care se numara printre autorii studiului, a declarat: ''Telefoanele inteligente sunt aici si vor ramane aici si exista necesitatea de a intelege prevalenta Utilizarii Problematice a Smartphone-ului. Nu stim daca telefonul in sine poate fi captivant sau aplicatiile pe care le folosesc oamenii. Indiferent cum stau lucrurile, este nevoie de o educare a publicului cu privire la utilizarea smartphone-ului in randul copiilor si tinerilor, iar parintii ar trebui sa fie constienti de timpul pe care copiii lor il petrec cu telefoanele''.

Autorii studiului remarca faptul ca 22 dintre studiile examinate au avut o ''calitate metodologica deficitara'' si ca a existat o mare variatie in cadrul cercetarilor analizate in ceea ce priveste definirea PSU.

Citeste si:
Feli Donose are un nou iubit după despărțirea de tatăl fiicei sale:...
Feli Donose are un nou iubit...

''Cercetarea asupra PSU este importanta din punct de vedere al sanatatii publice. Autorii raporteaza ca aproximativ 10-30% dintre tinerii din studiile incluse in meta-analiza atingeau pragul stabilit pentru PSU. De asemenea, PSU a fost asociat (prin evaluari auto-raportate) cu niveluri mai ridicate de depresie, anxietate si somn insuficient. Aceste rezultate rezoneaza cu ceea ce s-a constatat anterior, inclusiv pe teme conexe precum Utilizarea Problematica a Internetului", a explicat doctor Sam Chamberlain din cadrul Universitatii Cambridge.

''O provocare pentru domeniu, avand in vedere aceasta meta-analiza valoroasa, este ca Utilizarea Problematica a Smartphone-ului nu este consistent definita. Exista diferite scale de evaluare, cu diferite praguri si criterii, unele dintre care nu au fost supuse unei validari clinice suficiente. Dupa cum au mentionat autorii, este necesar sa se efectueze urgent cercetari asupra stabilirii unui set de criterii acceptat si validat'', a adaugat Chamberlain.

Citeste si:
De ce nu este bine să folosești alarma telefonului pentru a te...
De ce nu este bine să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.