Peste 15.000 de detinuti si-au exprimat intentia de a vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, informeaza Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

Ca urmare a centralizarii cifrelor din teritoriu, situatia statistica estimativa arata ca numarul persoanelor private de libertate cu drept de vot este de 17.941, iar al celor cu drept de vot, care si-au exprimat in scris intentia de a participa la turul al doilea al alegerilor prezidentiale, se ridica la 15.151. Numarul detinutilor custodiati este de 20.324, precizeaza ANP, potrivit Agerpres.

Administratia Nationala a Penitenciarelor subliniaza ca situatia numerica centralizata miercuri este estimativa, termenul limita pentru depunerea listelor nominale si a cererilor, la sectia de votare in a carei raza teritoriala se afla penitenciarul sau locul de detinere, fiind preziua votarii, cel mai tarziu la ora 20:00.

Alegatorii detinuti in baza unui mandat de arestare preventiva sau care se afla in executarea unei pedepse privative de libertate, dar carora nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale voteaza prin intermediul urnei speciale.

In vederea asigurarii exercitarii in bune conditii a dreptului persoanelor private de libertate de a vota, la nivelul unitatilor subordonate ANP au fost dispuse mai multe masuri:

Citeste si:
Ciolacu: „În prima săptămână, noua putere a dat deja cinci ţepe...
Ciolacu: „În prima săptămână...

  • identificarea persoanelor private de libertate cu drept de vot si informarea acestora cu privire la posibilitatea exercitarii dreptului de vot prin intermediul urnei speciale;

  • informarea detinutilor cu drept de vot cu privire la necesitatea formularii cererilor privind exercitarea acestui drept;

  • depunerea diligentelor necesare eliberarii actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu poseda sau preschimbarii celor al caror termen de valabilitate este expirat;

  • depunerea listelor nominale, impreuna cu cererile, la sectia de votare in a carei raza teritoriala se afla penitenciarul sau locul de detinere.

O alta masura vizeaza stabilirea si amenajarea unui spatiu corespunzator in cadrul unitatii, pentru amplasarea urnelor si a cabinelor de vot, tinandu-se seama de numarul aproximativ al persoanelor private de libertate participante la alegeri, in conformitate cu prevederi din Decizia Biroului Electoral Central nr. 56/18.10.2019, mentioneaza ANP.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.