Desigur ati auzit de Bitcoin, ultima revelatie a domeniului financiar, o moneda eminamente virtuala, moneda digitala sau, cum i se mai spune in mod curent, criptomoneda. De-a lungul vremii au avut loc numeroase incercari de a crea o moneda virtuala si, odata cu Bitcoin, acest lucru a reusit. Bitcoin are la baza o tehnologie inovatoare de criptare, care asigura confirmarea operatiunilor in infrastructura sa, care se numeste blockchain si este o imensa baza de date distribuita online.

Noutatea pe care o aduce Bitcoin este posibilitatea de a realiza plati direct intre doua entitati fara intermediar - banca sau procesator de plati. Bitcoin permite realizarea platilor in siguranta, instant si mai ieftin decat cu ajutorul modalitatilor traditionale.

In sistemul Bitcoin, tranzactiile si operatiunile se efectueaza direct intre portofelele digitale ale entitatilor si sunt confirmate prin intermediul tehnologiei blockchain. Operatiunile sunt semnate digital prin intermediul unor chei private unice pentru fiecare proprietar de portofel electronic si pe care numai acesta le poate folosi.

Istoria Bitcoin

Inventatorul Bitcoin este considerat a fi un personaj cunoscut in comunitatea Bitcoin sub numele de Satoshi Nakamoto. In octombrie 2008, acesta publica o lucrare de cercetare intitulata: „Bitcoin: un sistem electronic de plati de la egal la egal (peer-to-peer)". Cel mai probabil acest pseudonim se refera la un grup de cercetatori care au proiectat sistemul Bitcoin. Data la care s-a efectuat prima tranzactie cu Bitcoin in istorie este 22 mai 2010, cand s-a utilizat moneda virtuala pentru a cumpara pizza. S-au platit 10.000 de Bitcoin pentru pizza. Bitcoin a evoluat mult de la acel moment, a cunoscut notorietatea si se tranzactioneaza la bursa astazi la valori care nu ar fi fost nici de domeniul imaginatiei la data inventarii sale. A depasit pretul unei uncii de aur in martie 2017, iar evolutia pretului sau pe bursa este un adevarat montagne rousse. La finalul lui 2017 un Bitcoin se tranzactiona pe bursa la peste 19.000 dolari pentru un Bitcoin, pentru a cunoaste apoi o corectie severa, la finalul lui 2018 se tranzactiona in jurul valorii de 3.000 de dolari per Bitcoin. La jumatatea lui 2019 se tranzactioneaza in jurul valorii de 10.000 de dolari.

Ce se poate cumpara cu Bitcoin?

Astazi Bitcoin este o modalitate de plata destul de raspandita, care a proliferat mult, o regasim intr-o serie de domenii si este in continua expansiune. Numarul comerciantilor care accepta Bitcoin la plata a explodat pur si simplu in ultimii ani. Site-uri de comert online il propun ca alternativa de plata, dar si din ce in ce mai multe magazine fizice. Astfel aveti posibilitatea de utiliza Bitcoin pentru:


  • Cumparaturi intr-un numar mare de magazine online

  • Plata calatoriilor

  • Cumpararea de jocuri video

  • Carduri cadou cu sume in Bitcoin

  • Cumpararea de alimente

  • Donatii

  • Investitii financiare

Platile in Bitcoin functioneaza in felul urmator: in general procesatorii de plata Bitcoin emit la checkout un cod QR, care contine informatii despre suma de plata si adresa Bitcoin. Se scaneaza codul QR cu aplicatia de pe telefonul mobil, astfel informatiile se completeaza automat si nu trebuie decat sa autorizati tranzactia. Dupa ce va dati acceptul, se finalizeaza si plata.

Citeste si:
Moneda de argint lansată de BNR cu tema „150 de ani de la nașterea...
Moneda de argint lansată de...

Este Bitcoin o bula speculativa?

Evolutia valorii Bitcoin este clar o invitatie la tranzactionare Bitcoin pentru speculatori. Efervescenta aparuta in jurul monedelor virtuale si a tehnologiilor cripto care stau la baza acestora aminteste puternic de bula dot.com care a avut loc la inceputul anilor 2000.

Exista nenumarate proiecte legate de tehnologia blockchain care sunt anuntate practic in fiecare zi. Astfel de proiecte se finanteaza cu ajutorul publicului larg care adera si sprijina financiar ideea in cauza. Acesta cumpara “token-urile” emise de un astfel de proiect si le achita cu diverse criptomonede. Conform statisticilor, cel mai probabil, imensa majoritate a acestor proiecte vor fi doar niste falimente mai mult sau mai putin rasunatoare.

Suntem intr-o bula speculativa? Foarte posibil. Dar ce este de necontestat este ca tehnologia care sta in spatele acestor criptomonede, se va propaga in numeroase domenii si va induce un suflu nou. Iar criptomonedele ca si concept vor supravietui, chiar daca se va sparge aceasta bula.

Citeste si:
De ce să ții cont înainte de a lua un credit ipotecar
De ce să ții cont înainte de...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.