Prima luna de toamna pastreaza multe din caracteristicile sfarsitului de vara, vremea fiind calduroasa, cel putin in primele doua decade, iar precipitatiile vor fi mai reduse cantitativ fata de cele inregistrate in lunile de vara, conform prognozei pe luna septembrie, publicate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Valorile temperaturilor medii lunare inregistreaza o scadere destul de mica comparativ cu ultima luna de vara, la aceasta contribuind perioada mai scurta de stralucire a Soarelui si noptile mai lungi si mult mai racoroase.

De asemenea, valori mai moderate, intre 12 si 16 grade Celsius sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramuresului, celei mai mari parti a Moldovei si Subcarpatilor. In depresiunile intramontane si in zona montana joasa (sub 1500 de metri), temperaturile medii vor fi cuprinse intre 8 si 12 grade Celsius, iar in zonele montane mai inalte (peste 1500 metri) aceste valori coboara pana la 4 - 8 grade Celsius, in timp ce la Vf. Omu pot ajunge chiar sub 3 grade Celsius.

In ceea ce priveste temperatura minima absoluta din aceasta luna, aceasta scade la aproape toate statiile meteorologice sub 0 grade Celsius.

Retail jobs

Specialistii meteo sustin ca luna septembrie este o luna mai putin instabila, chiar si fata de august, datorita persistentei deasupra cele mai mari parti a Europei, a unui brau de presiune atmosferica relativ ridicata, ce uneste Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.

Din punct de vedere al precipitatiilor, acestea sunt mai reduse cantitativ, in medie, in luna septembrie fata de cele din lunile de vara, cand instabilitatea este mai accentuata.

Cantitati sub 30 de litri/mp sunt caracteristice unor zone restranse din Delta Dunarii, intre 50 si 75 litri/mp se inregistreaza in Subcarpati, in cea mai mare parte a Transilvaniei, in Dealurile Vestice, Maramures si Bucovina, dar si in partea centrala a Campiei Romane; peste 75 litri/mp se inregistreaza in zona montana, iar in Muntii Rodnei, Muntii Semenic si in Masivul Retezat, acestea pot depasi 100 de litri/mp, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Bilanț COVID-19, 29 septembrie 2021. 10.826 de cazuri noi și 207...
Bilanț COVID-19, 29...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.