Social 20 August 2019 17:31
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat marti, la Braila, cu referire la cazul de la Spitalul de Neuropsihiatrie si Masuri pentru Siguranta Sapoca, unde a fost invocata lipsa de personal, ca sunt deja aprobate pentru concurs 45 de posturi, pentru care conducerea spitalului nu ar sti ca exista un buget deja aprobat.

"Exista posturi aprobate de Ministerul Sanatatii, am inteles ca vineri au aparut posturile pe care spitalul urmeaza sa le scoata la concurs. Eu le-am sugerat sa scoata toate posturile aprobate la concurs, pentru ca sunt 45 de posturi aprobate. Ei spuneau ca nu au buget, dar buget exista. Cei de acolo stiau ca ministerul le plateste salariile, nici vorba, nu ministerul face aceste plati. Deci, sunt mai multe aspecte care trebuie lamurite", a declarat Pintea.

In ceea ce priveste controalele care urmeaza sa se faca in spitalele de psihiatrie, ministrul Sanatatii a precizat ca acestea vor incepe cel mai probabil de luni si vor fi efectuate nu doar in spitalele din subordinea Ministerului Sanatatii, ci in toate unitatile de psihiatrie din tara.

Se vor face controale in toate spitalele de psihiatrie

"Vom incepe controalele in toate spitalele de psihiatrie, nu doar in cele din subordinea Ministerului Sanatatii, inclusiv in sectiile de psihiatrie. Saptamana viitoare voi programa o intalnire cu Comisia de psihiatrie si cu reprezentantii ONG-urilor, pentru a discuta ce putem face pe termen scurt si pe termen lung. Astazi am dat dispozitie sa se faca ordinul de control cu criterii, cu tematica si probabil de luni vor incepe controalele in spitale", a spus Pintea.

Potrivit ministrului, doi dintre pacientii raniti se afla in stare foarte grava, cu pronostic rezervat.

"Din pacate, dintre pacientii raniti, avem doi in stare foarte grava, cu pronostic rezervat. Este o ancheta in curs. Am vazut ca Parchetul a decis deschiderea urmaririi penale in rem pentru neglijenta in serviciu pentru personalul care a fost acolo. Cu siguranta nu si-a dorit nimeni sa se intample asta, dar pana la urma exista niste responsabilitati. Cum am mai spus, nu cred in varianta minutului. Este exclus. Imposibil. Am vazut drumul pe care l-a parcurs acest pacient agresiv si atacul nu putea sa tina un minut. Nu avea cum. E normal ca asistentelor sa le fi fost frica, e un sentiment omenesc. Au chemat si muncitorii de supraveghere care erau in sectia inchisa, dar a fost prea tarziu", a afirmat Pintea.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca nu exclude varianta ca la Spitalul de Neuropsihiatrie si Masuri pentru Siguranta Sapoca sa fi existat si alte saloane cu cate doi pacienti in pat.

Citeste si:
Demiteri și demisii în cazul azilelor groazei. Directoarea de la...
Demiteri și demisii în cazul...

"Eu am verificat doar saloanele 206 si 207, dar exista posibilitatea ca si in celelalte saloane sa existe cate doi pacienti in pat. Exista aceasta posibilitate pentru ca si mie mi s-au relatat in particular anumite aspecte, cu toate ca existau paturi libere", a declarat Pintea.

Intrebata daca a fost incheiata ancheta in cazul spitalului din Targu Jiu, unde o angajata a filmat doi pacienti dezbracati, Sorina Pintea a raspuns ca au fost acordate amenzi atat spitalului, cat si angajatei respective.

"Spitalul a fost amendat iar angajata a fost sanctionata, a fost bagata in comisia de disciplina. Din pacate, eu nu pot influenta deciziile comisiei de disciplina. Angajata a primit sanctiune pecuniara, din punctul meu de vedere, nu suficienta. Eu, in calitate de ministru, nu pot influenta o sanctiune data de un organ de cercetare administrativa. Saptamana viitoare, in drumul meu spre Poiana Mare, ma voi opri la Targu Jiu, pentru ca am promis ca ajung acolo. Personal, voi merge in cat de multe spitale de psihiatrie voi putea", a subliniat Pintea, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Guvernul a aprobat noi criterii de ocupare a posturilor pentru...
Guvernul a aprobat noi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.