Social 6 August 2019 10:40
Presedinta Comisiei pentru egalitate de sanse, Cristina Iurisniti, i-a transmis luni o scrisoare deschisa premierului Viorica Dancila in care ii solicita sa ia masuri pe termen scurt si lung pentru a preveni si combate violenta de orice fel asupra persoanelor vulnerabile.

Tragedia de la Caracal reflecta inca o data nepasarea si incompetenta statului roman fata de prevenirea si combaterea violentei de orice fel asupra persoanelor vulnerabile, cu precadere asupra fetelor si femeilor. Din pacate, modul in care autoritatile au actionat la Caracal nu este surprinzator, ci oglindeste atitudinea acestora fata de cetatenii romani, mai ales fata de fete si femei care le solicita ajutorul. Dovada sta recentul caz de la Galati, in care politistii au asistat nepasatori la cererea de ajutor a unei minore pline de sange, ce reclama un viol», atrage atentia Cristina Iurisniti.

In Romania la fiecare 5 zile o femeie este ucisa in bataie de actualul sau fostul partener. Mai mult, conform datelor emise de IGPR, in primele 6 luni ale anului curent au fost raportate peste 11000 de loviri si alte violente comise intre membrii familiei – in crestere fata de 2018. Saptamanal, 3 minore au fost violate sau agresate sexual. Cu siguranta stiti ca multe dintre aceste fapte raman in continuare neraportate tocmai pentru ca victimele nu au incredere in autoritati, care de cele mai multe ori le umilesc sau le ignora, in ciuda cadrului legal existent.

Sa nu uitam ca noile modificari aduse legilor justitiei in Parlament sau prin OUG fac ca aceia care au comis fapte violente, chiar pedofilie, pornografie infantila sau trafic de persoane sa poata scapa de pedeapsa cuvenita, fie prin ingreunarea anchetei, fie prin recurs compensatoriu sau alte schimbari aduse Codurilor penale. Am tras nenumarate semnale de alarma privind toleranta fata de agresori, insa reactia dumneavoastra a fost nepermis de slaba sau a lipsit. Un singur exemplu: exista de putin timp ordinul de protectie provizoriu ce ajuta realmente la salvarea unor vieti, dar numarul victimelor nu se va reduce semnificativ cat timp nu se implementeaza monitorizarea agresorilor in teren. Abia acum, la peste un an distanta, Ministerul Afacerilor Interne a pus in dezbatere publica un proiect privind bratarile electronice. Dar la debutul lui 2019 aceste masuri nu se regaseau printre prioritatile bugetare pentru anul in curs si nu au fost prevazute interventii suplimentare in acest sens la nivelul autoritatilor centrale sau locale. Nici la rectificarea bugetara nu se vor regasi, dat fiind ca abia incheiata perioada aferenta dezbaterii publice, va mai dura pana ce proiectul va finaliza procesul legislativ.

Citeste si:
Daniel Pavel a răbfunit. Concurenții au reușit să-l scoată din...
Daniel Pavel a răbfunit....

«In urma tragediei de la Caracal, alaturi de colegii din USR v-am propus o serie de masuri necesare si obligatorii pentru ca astfel de cazuri sa nu se mai repete. Printre acestea, abrogarea imediata a legii recursului compensatoriu, operationalizarea Sistemului Alerta Rapire Copil, abrogarea OUG nr. 51/2019 care a eliminat transportul rutier judetean de persoane, iar acesta sa fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacantelor, operationalizarea registrului pentru infractorii sexuali, modificarea pedepselor etc.

Nu putem preveni si combate violenta daca generatiile viitoare nu sunt educate

Totodata, acestea sunt doar interventii punctuale, ce repara situatia pe termen scurt si mediu. Pe termen lung, solutia este educatia. Nu putem preveni si combate violenta daca generatiile viitoare nu sunt educate in spiritul respectarii egalitatii de sanse si de gen. Va amintesc ca reforma sistemului educational din acest punct de vedere intarzie nepermis si cu costuri uriase pentru copii nostri si pentru societatea romaneasca, in general. Programele si planurile-cadru, precum si manualele scolare nu includ notiuni despre egalitatea de sanse si de gen, drepturile femeilor, stereotipuri si discriminare, educatie pentru sanatate sexuala si psiho-emotionala, drepturi reproductive si preventie. Scoala romaneasca nu este adaptata realitatilor actuale si reflecta mai degraba secolul trecut, cu clisee si stereotipuri ce nu fac decat sa perpetueze o conditie ingrata a fetelor in prezent. Va solicit respectuos sa luati de urgenta masurile care se impun si care au fost semnalate in repetate randuri de catre opozitie, mediul academic, societatea civila», a explicat deputata USR in scrisoarea deschisa.

Citeste si:
Caracal devine stațiune turistică. Alte 35 stațiuni turistice din...
Caracal devine stațiune...

Statul roman poate si are datoria sa le asigure tuturor cetatenilor, inclusiv cele peste 51% femei egalitatea de drepturi si de sanse garantate constitutional, legal. Printre acestea se numara si siguranta persoanei si dreptul la viata, iar autoritatile locale si centrale nu se mai pot ascunde dupa demisii si tapi ispasitori. Fac un apel la responsabilitate din partea dumneavoastra in implementarea in institutiile din subordine a unor programe reale de educare a personalului angajat pentru a trata cu profesionalism, constiinciozitate si empatie a tuturor solicitarilor fetelor si femeilor aflate in situatii de vulnerabilitate sau pericol.

«Fac un apel la celeritate din partea dumneavoastra in demararea unei colaborari reale cu societatea civila, cu acele organizatii care de ani de zile fac treaba statului roman in ceea ce priveste victimele violentei de orice fel si educatia in spiritul egalitatii de sanse si de gen. Fac apel la tratarea acestui subiect cu seriozitatea cuvenita din partea dumneavoastra, inclusiv prin alocari bugetare necesare pentru implementarea legislatiei deja existente.

Citeste si:
USR, scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis
USR,  scrisoare deschisă...

Ati mentionat de nenumarate ori ca veti lua masurile ce se impun pentru ca sunteti femeie si mama. Demonstrati ca acestea nu sunt doar declaratii populiste in pregatirea campaniei electorale ce va debuta curand si actionati asa cum va dicteaza constiinta de mama si femeie, precum si demnitatea publica ocupata in statul roman, in slujba cetatenilor Romaniei!», a concluzionat deputata USR Cristina Iurisniti", se arata pe site-ul usr.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.