Social 28 Iulie 2019 20:23
Presedintele Klaus Iohannis a declarat duminica, la Palatul Cotroceni, ca respinge abordarea politicianista propusa de Guvern referitoare la problemele identificate in institutiile de ordine si siguranta publica in urma cazului de la Caracal, el adaugand ca o linie directoare a actualei majoritati a fost "calcarea in picioare" a legilor justitiei, a codurilor penale si a acestor institutii.

"Este obligatoriu sa identificam toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii (...) Resping abordarea politicianista propusa de Guvernul Romaniei care ar trebui sa se gandeasca daca nu cumva este autorul moral al acestei tragedii", a afirmat presedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

"Incep aceasta declaratie prin a-mi exprima regretul profund fata de tragedia de la Caracal, in care institutiile nu au reusit, in urma unui ling sir de erori inacceptabile, sa salveze vietile celor 2 tinere, curmate brutal. Sunt alaturi de familiile indurerate si ma alatur romanilor care si-au manifestat solidaritatea cu acestea.

In acestea, am comunicat constant cu autoritatile responsabile. Institutii ale statului nu au reusit sa isi faca datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viata. Este o realitate sumbra, care din nefericire nu mai poate fi schimbata.

Cei responsabili vor trebui aspru sanctionati, de la Interne, de la STS, din toate institutiile care vor fi gasite vinovate de aceste tragedii, dar pedepsele, oricat de severe ar fi, nu aduc vietile pierdute inapoi. Ce este insa obligatoriu sa facem e sa identificam toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii.

Nu ma voi pronunta pe detaliile acestui caz pana la finalizarea anchetei si a rapoarterlor, pe care le vom discuta foarte serios in CSAT. In mod normal insa, nu ar fi trebuit sa ajungem un asemenea caz in CSAT.

Resping abordarea politicianista propusa de Guvern, care ar trebui sa se gandeasca daca nu cumva e autorul moral al acestei tragedii.

Calcarea in picioare a Legilor justitiei, a Codurilor, a fost si este una dintre liniile directoare ale acestei majoritati parlamentare.

Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza, ar fi un indemn onest doar daca ar veni de la oameni onesti, care cauta deschis si sincer solutii pentru rezolvarea situatiei. Atunci cand vine de la cei care au masacrat legi, au scazut pedepsele unor infractori si au vrut sa isi subordoneze politic toata justitia pentru a scapa de probleme, atunci cand acesti oameni vorbesc de justitie, atunci cand fac apeluri ca si cum n-ar fi avut vreo legatura cu aceasta tema, nu mai au credibilitate, iar indemnurile lor nu au nicio valoare.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Poiltizarea MAI e, din pacate, o realitate in Romania anului 2019

Exista solutii. La CSAT voi cere premerului, ministrului Justitiei si ministrului de Interne solutii concrete inclusiv de modificare a legilor si procedurilor. In urma repetatelor interventii asupra legislatiei penale, precum si in contextul ultimelor actiuni si instrumente inventate de PSD, s-a ajuns in situatia in care cooperarea dintre politisti si procurori este afectata, iar cetateanul roman sufera.

Daca autoritatile nu au instrumente clare pentru combaterea criminalitatii, acest lucru trebuie rezolvat rapid.

Aceasta nu scuza si nu justifica atitudinea celor implicati. Legislatia penala trebuie modificata in interesul drepturilor fundamnentale, si nu al infractorilor", a declarat Klaus Iohannis, conform Stirileprotv.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.