Social 24 Iulie 2019 09:05
Consumul a trei sau mai multe portii de peste pe saptamana reduce riscul dezvoltarii cancerului colorectal, sugereaza un nou studiu preluat marti de Press Association.

Persoanele care consuma peste cu regularitate prezinta un risc de a dezvolta cancer colorectal cu 12% mai mic decat cei care consuma mai putin de o portie pe saptamana, sustin expertii, potrivit Agerpres.

Concluziile studiului se refera la toate tipurile de peste, iar persoanele care consuma doar portii mici de peste gras pot de asemenea sa minimalizeze riscul de cancer colorectal cu 10%.

Studiul, realizat de o echipa din care au facut parte si experti de la Universitatea Oxford si Agentia Internationala pentru Cercetare in domeniul Cancerului (IARC), a fost publicat in revista Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Cercetarea a fost finantata de World Cancer Research Fund (WCRF) si vizeaza intensificarea recomandarilor referitoare la consumul de peste in randul populatiei.

In cadrul studiului, cercetatorii au examinat obiceiurile alimentare a 476.160 de persoane cu ajutorul unor chestionare referitoare la frecventa cu care consuma anumite alimente.

Intrebarile au inclus detalii despre cantitatea de peste consumata - inclusiv tipul de peste consumat - alb, uleios, gras sau slab.

Pe perioada monitorizata in studiu, de 14,9 ani, 6.291 de persoane au dezvoltat cancer colorectal

Potrivit rezultatelor cercetarii, consumul oricarui tip de peste intr-o cantitate de 359,1 grame pe saptamana a dus la o scadere a riscului de cancer colorectal cu 12%, in comparatie cu consumul unei cantitati de peste mai mici de 63,49 grame pe saptamana.

In plus, persoanele care au consumat doar 123,9 grame de peste gras pe saptamana precum somonul si sardinele au prezentat un risc cu 10% mai mic de a dezvolta cancer colorectal.

O portie obisnuita de peste are circa 100 de grame

"Consumul de peste pare sa reduca riscul de cancer colorectal si ar trebui incurajat ca parte dintr-o dieta sanatoasa", au concluzionat cercetatorii.

Citeste si:
TOP 5 produse alimentare care conțin melatonină și te ajută să...
TOP 5 produse alimentare care...

Potrivit oamenilor de stiinta, pestele gras si pestele uleios sunt o sursa extrem de bogata de acizi grasi polinesaturati cu catena lunga n-3 (n-3 LC-PUFA), despre care se crede ca ar avea efecte protectoare asupra organismului, prevenind procesele inflamatorii.

Pestele slab contine de asemenea acizi grasi similari

"Potrivit cercetarii noastre, consumul de peste pare sa reduca riscul de cancer colorectal si ar trebui incurajat ca parte dintr-o dieta sanatoasa", a spus Marc Gunter, cercetator principal in cadrul IARC.

"Un punct slab al studiului este acela ca datele privind alimentatia colectate de la participanti nu au inclus informatii despre administrarea suplimentelor de ulei de peste".

''Aceste suplimente cu untura de peste necuantificate ar putea de asemenea avea un efect asupra cancerului colorectal, fiind necesare studii suplimentare pentru a vedea daca pestele sau uleiul de peste influenteaza riscul de cancer colorectal''.

Citeste si:
Licoarea cu proprietăți benefice pentru lupta cu cancerul colorectal
Băutura care combate cancerul...

Consumul fructelor de mare nu pare sa aiba niciun efect asupra riscului de cancer colorectal.

"Acest studiu amplu este o dovada stiintifica in plus care sugereaza ca pestele ar putea reduce riscul cancerului colorectal", a precizat Anna Diaz Font, directoarea de finantare in domeniul cercetarii in cadrul WCRF.

"Motivele biologice pentru care consumul de peste poate scadea riscul de cancer nu sunt pe deplin intelese, dar una dintre teorii include acizii grasi specifici precum omega-3, care se gasesc aproape in mod exclusiv in peste, avand un efect protector prin intermediul proprietatilor antiinflamatoare".

Cancerul colorectal este a patra cea mai raspandita forma de cancer in Regatul Unit si are a doua cea mai mare rata de mortalitate dintre toate cancerele.

In 2015, in Marea Britanie au fost diagnosticate 43.178 de cazuri de cancer colorectal

Expertii sunt de parere ca 40% dintre toate tipurile de cancer sunt cauzate de un stil de viata nesanatos.

Citeste si:
Cod de reducere pentru Zilele Biz
Cod de reducere pentru Zilele...

Cercetari anterioare realizate de WCRF au descoperit doar dovezi limitate referitor la legatura dintre consumul de peste si un risc mai redus de cancer colorectal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.