Social 23 Iulie 2019 17:28
Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, reactioneaza dupa plecarea Sorinei cu parintii adoptivi in SUA.

"Acum ca drama unei copile, Sorina, a atins un tarm cert prin intrarea pe teritoriul Statelor Unite si obtinerea cetateniei americane, cateva reflectii:

1. Suntem o tara in care drama ‘smulgerii’ Sorinei dintr-un sistem aberant este una despre ipocrizia autoritatilor. Care vor sa ‘salveze’ un copil pe care statul roman l-a pierdut demult, in hatisul pre-adoptie care a facut din acest sistem unul din care toti castiga ceva si copilul pierde tot. Interesul superior al copilului? Nu exista interes al copilului in legea romana care permite plimbarea unui copil dintr-o casa in alta, pe o retributie data gazdei care, de cele mai multe ori si fara vreo vina, isi face un venit regulat din abandonul de copii si incapacitatea statutului de a gasi solutii care sa tina seama de copil.

2. Suntem o tara in care pe Sorina au refuzat-o 122 de familii de romani care isi doreau probabil copii main stream, mici cat sa nu aiba prea multe memorii ale abandonului care sa se reflecte intr-o viata de psihanaliza. Asta nu a impiedicat cohorte de patrioti sa ceara Sorinei sa ramana cu noi. Unde? Cum? Si mai ales cu ce pret? Irelevant intr-un sistem ipocrit.

3. Suntem o tara in care furam de la Directia de Protectie a Copilului (vezi cazul Teleorman). Stie cineva cate drame de tip Sorina exista intre granitele iubitoare ale patriei? Peste 50 000, zic statisticile. Nu e numai un numar. Sunt peste 50 000 de vieti curmate in numele principiilor si al ‘dragostei’ nationale pentru copii, in care o noua viata nu e adoptia, ci un sir lung de peregrinari dintr-o casa in alta, pana copilul e ‘neadoptabil’.

4. Suntem o tara in care in cazul Tandarei, cu sute de copii traficati, cu 120 de traficanti romani condamnati in Marea Britanie, cei 25 de traficanti din Romania au fost achitati dupa 9 ani sau li s-au prescris faptele. Ma intreb ce face Sectia Speciala in acest caz care a ingrozit Europa si a pus cooperarea judiciara in corzi? Nimic? Niciun desant? E mai simplu la Sorina, inteleg.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Concluzia mea: legea adoptiilor trebuie revazuta in spiritul interesului superior al copilului. Eu, de exemplu, nu ma calific sa adopt in Romania. Nu intru in detalii. Nici alti cunoscuti ai mei care nu sunt rezidenti in Romania. Not good enough, ca nu putem sta in Romania sa probam unui sistem ipocrit ca suntem adulti responsabili care putem oferi o viata unui copil abandonat fara vina lui, intr-un sistem kafkian. Cunosc cupluri care au mers in Romania, au incercat sa adopte neadoptabili (peste 10 ani, romi), fara succes.

Sorinei si extraordinarilor ei parinti adoptivi le doresc sa uite umilintele si abuzurile din tara pe care o numim acasa. Nu exista cuvinte pentru hotararea cu care familia Sacarin a luptat sa scoata un copil dintr-o viata cel mai probabil ratata. Noua ne ramane delirul de a crede ca Sorina (roma, 9 ani, manipulata psihologic de un sistem ticalos si de slujitorii lui fara nicio empatie) ar fi putut avea o sansa in Romania. Nu putea. Nu dupa acest desant de abuzuri. E dureros sa acceptam, dar asa e cu adevarul uneori - nu e simplu de acceptat. Peste 2 zile se va asterne uitarea in patria noastra. Sorinei ii trebuie timp in noua ei tara sa se vindece si sa sa poata uita inapoi fara durere. Nici patria asta captiva si nici patriotii care au furat-o nu vor fi langa Sorina sa ii alunge visele urate, cosmarurile. Parintii Sacarin vor fi acolo", a scris Raluca Pruna pe Facebook.

Citeste si:
Raluca Prună: „Autoritățile stau și tolerează rețele de vaccinări...
Raluca Prună: „Autoritățile...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.