Social 16 Mai 2019 14:33 de Clara Vacaru
Decesul unei persoane apropiate poate afecta pana la patru ani sanatatea si starea de bine, iar femeile sufera mai mult in comparatie cu barbatii, conform rezultatelor unui studiu citat luni de Press Association.

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Stirling din Scotia si de la Universitatea Nationala Australiana au analizat date prelevate timp de 14 ani de la 26.515 indivizi si au descoperit o gama de consecinte negative traite de cei carora le-a murit o persoana apropiata.

Efecte adverse semnificative asupra starii de bine a unei persoane au fost observate timp de patru ani dupa un deces, nu doar la nivel fizic, ci si psihologic.

''In mare parte, cercetarile anterioare pe tema suferintei si doliului s-au concentrat asupra decesului unei rude apropiate, de multe ori sotul sau sotia. Stim cu totii ca atunci cand moare un partener de viata, un copil sau un parinte, persoana indoliata de cele mai multe ori va suferi si se va simti rau o perioada de timp. Impactului decesului unui prieten, prin care majoritatea dintre noi vom trece, nu ii este acordat acelasi interes'', a declarat doctor Liz Forbat, profesor-asociat la Universitatea Stirling.

''Sanatatea si stare de bine a persoanelor carora le-a murit un prieten sufera un declin accentuat timp de patru ani si totusi angajatorii, medicii de familie si comunitatea nu se concentreaza pe a oferi sustinere celor indurerati'', a notat specialista.

Persoanele carora le-a murit o ruda/un prieten au nevoie de ajutorul medicilor

Femeile sunt mai afectate de decesul unei persoane apropiate in comparatie cu barbatii, in cazul lor observandu-se un declin mai pronuntat al vitalitatii. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele de sex feminin sufera o deteriorare mai accentuata la nivelul sanatatii mintale.

''Decesul unui prieten este o forma de suferinta lipsita de drepturi, una care nu este luata in serios sau careia nu i se acorda o importanta prea mare. Acest lucru inseamna ca suferinta lor ar putea sa nu fie recunoscuta in mod deschis sau exprimata, iar impactul este banalizat. Aceasta cercetare dovedeste ca decesul unui prieten conteaza si, tinand cont ca este o experienta umana universala, concluziile sunt aplicabile la nivel international'', a subliniat Forbat.

Citeste si:
Cătălin Măruță, desființat de internauți pe Threads. Prezentatorul...
Cătălin Măruță, desființat de...

''Studiul nostru sugereaza importanta asigurarii serviciilor de asistenta persoanelor care au trecut prin decesul unui prieten, pentru a le ajuta sa dezvolte retelele de sprijin necesare'', noteaza coautoarea cercetarii publicata in ''Plos One''.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.