Social 1 Mai 2019 17:05
Pungile din material plastic biodegradabil pot fi utilizate la transportul cumparaturilor chiar si la trei ani dupa ce au fost expuse mediului natural, conform rezultatelor unui studiu efectuat in Marea Britanie, citat de Press Association.

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Plymouth a analizat cinci tipuri de materiale folosite la fabricarea pungilor disponibile in magazinele din Marea Britanie. Acestea au fost expuse la aer, pamant si apa sarata - medii in care pot ajunge dupa ce sunt aruncate.

Dupa noua luni, toate tipurile de pungi expuse la aer s-au dezintegrat, se arata in studiul publicat in jurnalul Environmental Science and Technology.

Insa, recipientele din materiale biodegradabile, oxo-biodegradabile si cele din plastic obisnuit care au fost expuse solului sau apei sarate au ramas intacte chiar si dupa trei ani, scrie Agerpres.

Pungile compostabile expuse la apa sarata s-au dezintegrat intr-un interval de trei luni, insa dupa ce au stat in sol au prezentat doar mici semne de deteriorare dupa 27 de saptamani.

''Am fost foarte mirata ca dupa trei ani pungile puteau fi inca utilizate la cumparaturi. Acest lucru a fost surprinzator in special in cazul celor biodegradabile'', a declarat cercetatoarea Imogen Napper de la Universitatea Plymouth. ''Cand (o punga) este etichetata astfel se presupune ca se va degrada mai rapid decat pungile obisnuite. Insa, studiul nostru a demonstrat ca lucrurile ar putea fi diferite dupa cel putin trei ani'', a adaugat specialista.

Oamenii de stiinta care au realizat studiul au citat un raport din 2013 al Comisiei Europene conform caruia in fiecare an sunt scoase pe piata circa 100 de miliarde de pungi de plastic, chiar daca intre timp mai multe tari au introdus taxe pentru vanzarea acestora.

Multe pungi sfarsesc in mari si oceane unde se pot descompune in microparticule de plastic ce sunt apoi ingerate de vietuitoarele acvatice.

''Aceasta cercetare ridica mai multe semne de intrebare cu privire la asteptarile publicului in ceea ce priveste obiectele etichetate drept biodegradabile'', a notat profesor Richard Thompson, directorul International Marine Litter Research Unit.

''Se demonstreaza in acest caz ca materialele testate nu au prezentat niciun avantaj consecvent, fiabil si relevant in contextul deseurilor marine. Sun ingrijorat de faptul ca aceste materiale noi reprezinta totodata o provocare in ceea ce priveste reciclarea. Studiul nostru subliniaza necesitatea ca standardele cu privire la materialele degradabile sa evidentieze clar modul adecvat de eliminare a acestora si ritmul lor de degradare'', a notat cercetatorul.

Citeste si:
Trendurile anului în materie de ambalaje pentru magazinele fizice
Trendurile anului în materie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.