Daniel Morar, judecator constitutional, anunta Grupul pentru Dialog Social ca renunta la premiul primit in 2011 din cauza faptului ca i-a acordat premiul pentru 2018 lui Augustin Lazar.

"(...) in contextul dezvaluirilor recente ivite in spatiul public cu privire la activitatea domnului Augustin Lazar ca procuror in perioada regimului comunist, surprinderea mea a fost cat se poate de mare atunci cand am aflat ca premiul G.D.S. pe anul 2018 a fost acordat acestuia, in pofida faptului ca activitatea dansului a presupus volens nolens, prin actele intocmite in dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cautionarea regimului represiv. Din cate ne dam seama, domnul Augustin Lazar nu a fost un tortionar, insa nu este nici un inocent. Profesia de procuror in regimul comunist a ales-o in cunostinta de cauza si trebuia sa inteleaga care sunt consecintele unei asemenea activitati intr-un regim represiv. Avea de ales, chiar in conditiile acelor vremuri, mai ales ca erau anii 80, iar nu anii 50", scrie Daniel Morar, in scrisoare, potrivit Hotnews.ro.

Fostul procuror sef al DNA considera ca, „in conditiile in care domnul Augustin Lazar a pastrat tacerea cu privire la aceste aspecte ale carierei sale, macar in momentul in care ele au aparut in spatiul public ar fi trebuit sa-si prezinte demisia”.

"Nu a inteles sa o faca, dar nu aceasta este vina dvs. ”Vina” dvs este ca, in aceste conditii, dupa tot ce stim/stiti acum si in pofida valorilor pe care le-ati promovat de-a lungul anilor, intelegeti sa ii acordati premiul G.D.S. Astfel, in opinia mea, premiul dvs inceteaza sa mai recompenseze o persoana care promoveaza valorile unei societati democratice si ale statului de drept", argumenteaza Daniel Morar.

Procurorul general Augustin Lazar a anuntat marti ca transmite premiul primit de la Grupul pentru Dialog Social disidentului anticomunist Iulius Filip si tuturor detinutilor politic.

Citeste si:
Augustin Lazar: "Am plecat cand am hotarat eu, dupa indeplinirea...
Augustin Lazar: "Am plecat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.