Social 4 Aprilie 2019 08:40
Trei asociatii de magistrati din Romania vor protesta joi la Bruxelles fata de starea justitiei romane si vor avea intalniri cu Frans Timmermans, Antonio Tajani, si alti oficiali europeni spune judecatorul Cristi Danilet.

"Reprezentanti ai Asociatiei “Forumul Judecatorilor din Romania”, Asociatiei ”Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” si ai Asociatiei ”Initiativa pentru Justitie” se vor intalni la Bruxelles cu oficiali de prim rang ai Comisiei Europene si ai Parlamentului European, inclusiv cu Prim-Vicepresedintele Comisiei Europene, dl. Frans Timmermans, intr-un demers care vizeaza starea justitiei din Romania si care va cuprinde si un flashmob organizat de magistratii romani in colaborare cu colegii lor din Belgia in fata Palatului de Justitie din Bruxelles.

Prin reformele legislative adoptate in ultimii doi ani, ignorand avizeleComisiei de la Venetia si rapoartele Comisiei Europene, coroborate cu ineficienta Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta in mod real independenta justitiei, judecatorii si procurorii fiind supusi unor asalturi continue, Romania se indeparteaza vizibil de la cerintele statului de drept. O astfel de situatie tinde sa se raspandeasca in toata Europa, punand sub carantina zeci de ani de dialog si progrese democratice ce pareau ireversibile. In atare conditii, institutiile europene nu pot ramane in pasivitate, soarta statului de drept in Romania fiind si obligatia acestora.

Dreptul la informare

Dreptul la informare al entitatilor europene presupune posibilitatea acestora de a dialoga in mod liber si fara presiuni cu magistratii romani. De altfel, lipsa unui dialog real al autoritatilor romane cu judecatorii si procurorii a determinat mii de magistrati romani sa protesteze sub diverse forme, de la suspendarea sedintelor de judecata pana la iesirea pe treptele instantelor si parchetelor, solicitand, intre altele, eliminarea limitarilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor, abrogarea dispozitiilor referitoare la infiintarea Sectiei speciale pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, renuntarea la dispozitile care prevad dublarea perioadei de pregatire in cadrul Institutului National al Magistraturii si la cele care elimina meritocratia in magistratura.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

Totodata, aducem la cunostinta ca magistratii romani se vor afla, in intervalul orar 14-15 (15-16 ora Romaniei), in fata Palatului de Justitie din Bruxelles pentru a transmite un mesaj public tuturor celor interesati si pentru osesiune de declaratii pentru presa, fiind anuntata si participarea colegilor magistrati belgieni", a scris Cristi Danilet pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.