Social 5 Martie 2019 11:27
Filosoful in varsta de 102 ani, Mihai Sora, a revenit cu explicatii dupa reactia sa in legatura cu prezenta lui Florin Iordache intr-o emisiune la Digi24.

"«Merita sa dispara» nu inseamna «Trebuie sa dispara», oameni buni. Nu trimite la o forma de totalitarism, ci, tocmai dimpotriva, la acel «Dupa fapta si rasplata» sau «Si-a facut-o cu mana lui…».

De cate ori nu ati auzit aceste expresii? Limba romana le-a asimilat si orice locutor nativ le intelege (in principiu) fara explicatii suplimentare sau note de subsol ajutatoare.

Este, totusi, surprinzator sa constati cata lume a ajuns sa proiecteze in expresiile uzuale ale limbii romane propriile obsesii si – vai! – propriile inclinatii totalitare. Nu doar analfabetismul functional roade societatea noastra, ci si incapacitatea de a analiza lucid o situatie, de stabili relatia de cauzalitate intre fenomene si de a-i pune un diagnostic corect acestei relatii 'cauza–efect'.

Intre «merita–sa» si «trebuie–sa» este o diferenta ontologica, nu doar (formal) lingvistica.

Reiau, asadar, si pentru cei care – prinsi in propriile automatisme mentale, nevroze ori sere cu trandafiri – nu vad, nu simt, nu inteleg amploarea parjolului care sta la poarta.

Inainte de 1989, aveam o singura televiziune si un singur discurs: cel oficial, al Puterii.

Riscam, in urmatoarele luni, sa avem tot un singur discurs – al Puterii –, declinat la mai multe televiziuni. Este un risc real, masurabil. De aceea insist si adaug: orice incurajare a discursului mincinos al Puterii nu este un semn de „impartialitate“, de 'echidistanta' jurnalistica (obligatorii in orice societate functionala, cu reperele bine asezate si anticorpi dinamici fata de orice derapaj al Puterii), ci inseamna – de facto – complicitate. Complicitate cu jaful, cu prostia rauvoitoare, cu incompetenta, cu hotia si coruptia care distrug Romania.

Citeste si:
VIDEO George Simion, scandal cu poliția la sediul Digi24
VIDEO George Simion, scandal...

Incurajandu-le si legitimandu-le, dandu-le o platforma de exprimare, devii – inevitabil – complice. Merita sa sustii – prin chiar abonamentul tau la acea televiziune – un discurs mincinos? Nu merita.

Mai exista, din fericire, oaze de jurnalism decent, responsabil si autentic. G4Media, Recorder, RiseProject, Casa Jurnalistului sunt asemenea oaze.

Va doresc o saptamana rodnica si (pe cat posibil) lucida", a scris Mihai Sora pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.