Social 1 Martie 2019 13:40 de Clara Vacaru
Partidul National Liberal cere demisia neintarziata a ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si abrogarea OUG 7/2019, care "a aruncat in aer sistemul judiciar", a anuntat vineri senatorul PNL Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, OUG 7 ar trebui abrogata "fara ca Tudorel Toader sa vina cu alte glume proaste de modificare a ordonantei in urmatoarea sedinta de Guvern".

"Protestele magistratilor din aceasta saptamana au fost perfect justificate. (...) Toate lucrurile acestea au ajuns in acest punct de criza pentru ca, de-a lungul ultimilor doi ani de zile, PSD a vrut sa subjuge Justitia, si n-a tinut cont de niciun semnal venit de la profesia de magistrat. Situatia de astazi din sistemul judiciar este obligatoriu sa fie detensionata, motiv pentru care PNL cere in mod ferm doua lucruri - ca doamna prim-ministru Dancila sa iasa public si sa-si ceara scuze pentru OUG 7/ 2019, care a aruncat in aer sistemul judiciar, si sa spuna un lucru simplu, fara sa greseasca din punct de vedere gramatical, si anume ca doreste abrogarea si ca o va si face (...) fara ca domnul Toader sa vina cu alte glume proaste de modificare a ordonantei in urmatoarea sedinta de Guvern. Iar al doilea lucru pe care PNL il cere astazi este demisia neintarziata a acestui ministru (n.r. - Toader), care a aruncat in criza tot ce inseamna Justitie in Romania. Prezenta domniei sale in continuare la Ministerul Justitiei aduce numai lipsa de credibilitate in sistem si in raport cu partenerii externi", a declarat Gorghiu, la Parlament, potrivit Agerpres.

Senatorul PNL a vorbit, totodata, despre demersul pe care PNL a reusit sa-l faca in aceasta saptamana - sesizarea inaintata APCE, for mandatat sa sesizeze Comisia de la Venetia pe OUG 7 /2019, respectiv pe OUG 90 si 92 din 2018.

Gorghiu: Acest lucru se intampla pentru ca nu avem un Avocat al Poporului

"Acest lucru se intampla nu pentru ca ne este foarte la indemana sa facem aceasta sesizare la fiecare abuz al puterii din Romania, ci pentru ca nu avem un Avocat al Poporului. Avem un Victor Ciorbea care este un avocat al PSD, un Victor Ciorbea care n-a sesizat niciun fel de ordonanta abuziva la CCR, care a decredibilizat o institutie care, in mod normal, trebuia sa apere statul de drept si democratia din Romania. Pentru ca Avocatul Poporului n-a facut acest demers la CCR, noi, ca Partid National Liberal, am facut sesizarea prin delegatia pe care o avem la APCE. (...) Punctele principale se concentreaza pe transformarea Sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor intr-un parchet de sine statator, care sa nu aiba niciun fel de control ierarhic din partea procurorului general, ceea ce genereaza un efect major de presiune si intimidare a magistratilor. (...) Am contestat eliberarea din functie a magistratilor pentru neindeplinirea conditiei bunei reputatii - un criteriu care poate fi interpretat arbitrar. Un alt punct - limitarea interimatului la 45 de zile pentru procurorii de rang inalt, ceea ce risca sa genereze blocaje. Deja DNA este in aceasta situatie, pentru ca ministrul Justitiei n-a facut propuneri pentru acele functii", a explicat Alina Gorghiu.
Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Un alt punct al sesizarii catre APCE s-a referit si la faptul ca principiul separarii carierelor judecatorilor si procurorilor ''a fost brusc abandonat, desi toti magistratii si-au dorit aceasta separare".

"Am convingerea ca, in aprilie, cand va fi sesiunea de plen a APCE, vom avea un raspuns la aceasta sesizare, si anume vom vedea cum Comisia de la Venetia va fi imputernicita sa ajute statul roman sa iasa din acest impas in care am fost pusi de PSD", a adaugat liberala.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.