Rusia a anuntat ca va redeschide, dupa 60 de ani, o ancheta ce vizeaza moartea inexplicabila a unui grup de excursionisti in februarie 1959 in Muntii Ural, care a declansat aparitia unor zvonuri dintre cele mai fanteziste, de la un atac extraterestru si pana la teste secrete efectuate de armata fostei U.R.S.S., informeaza AFP.

"Rudele lor, mass-media si publicul cer si acum anchetatorilor sa stabileasca adevarul si nu isi ascund suspiciunea ca anumite lucruri le-au fost ascunse", a declarat un purtator de cuvant al Parchetului General din Rusia, Aleksandr Kurennoi, intr-un comunicat publicat online.

Plecati in ianuarie 1959 spre o regiune izolata din Muntii Ural, noua excursionisti, experimentati in drumetiile montane si condusi de Igor Diatlov, nu au mai ajuns niciodata la destinatie. Dupa mai multe zile de la semnalarea disparitiei lor, cautarile aeriene au permis descoperirea taberei, ce era abandonata, iar corturile erau sfasiate din interior.

Au fost gasiti in zapada la cateva zeci de metri de tabara, dezbracati sau imbracati in graba. Unii prezentau urmele unor rani mortale si cicatrice inspaimantatoare, iar una dintre victime avea limba taiata.

Trupurile altor patru excursionisti au fost gasite abia dupa doua luni, intr-o zona mai indepartata de tabara, acoperite de zapada.


Cazul a devenit cunoscut sub sintagma "Incidentul din Trecatoarea Diatlov", dupa numele ghidului coordonator, care a dat apoi si numele piscului montan pe care a fost descoperita tabara excursionistilor decedati. Deschisa pe 26 februarie 1959 de autoritatile sovietice, ancheta criminalistica a fost inchisa trei luni mai tarziu.

Anchetatorii au ajuns la concluzia ca moartea celor noua persoane nu a reprezentat o crima multipla, fara sa ofere insa alte detalii. De atunci, zvonurile care evoca atacuri extraterestre sau teste militare secrete realizate de armata sovietica s-au raspandit in numar mare. Alte voci vorbesc despre un atac comis de Yeti sau de Mansis, populatia indigena din regiune.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Anchetatorii au studiat 75 de teorii diferite, a precizat procurorul insarcinat cu rezolvarea dosarului, Andrei Kurianov.

"Am indepartat imediat anumite teorii. Cele fantasmagorice, incluzand OZN-uri si toate celelalte teorii paranormale", a adaugat el. Ipoteza crimei a fost si ea indepartata, a afirmat procurorul rus, precizand ca o noua autopsie a victimelor urmeaza sa fie realizata.

Dupa parerea lui, ranile mortale descoperite pe anumite cadavre au fost provocate post-mortem si ar putea avea legatura cu gerul intens inregistrat in munti in acea iarna. Mai multi experti se vor deplasa in Trecatoarea Diatlov pentru a preleva noi probe, cu scopul de a afla daca o avalansa ar putea fi cauza acelei drame.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.