Fostul senator Dan Sova, fostul ministru Constantin Nita si fostul sef al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja vor fi eliberati din inchisoare, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitiei a dispus miercuri suspendarea executarii pedepselor in dosarele in care au fost condamnati.

Cei trei au solicitat miercuri in instanta anularea pedepselor pe motiv ca nu a fost respectata legea atunci cand au fost constituite completurile de 5 judecatori de la Instanta suprema.

Completul de judecata care a dispus eliberarea celor 3 este format din: Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera si Rodica Aida Popa.

"Admite in principiu contestatia in anulare formulata de condamnatul Dan - Coman Sova impotriva deciziei penale nr. 108 din 20 iunie, pronuntata de Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul nr. 3174/1/2017.(...) Admite cererea de suspendare a executarii sentintei penale nr. 506 din 25 septembrie 2017 (...), pana la solutionarea definitiva a contestatiei in anulare. Dispune punerea de indata in libertate a contestatorului condamnat Dan-Coman Sova de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis in baza sentintei penale nr. 506 din 25 septembrie 2017 (...), daca nu este arestat in alta cauza", se arata in minuta deciziei cu privire la fostul senator, potrivit Agerpres.

"Admite in principiu contestatia in anulare formulata de condamnatul Constantin Nita impotriva deciziei penale nr. 118 din 28 iunie, pronuntata de Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul nr. 3157/1/2017.(...) Admite cererea de suspendare a executarii sentintei penale nr.305 din 26 mai 2017 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 2312/1/2016, (...), pana la solutionarea definitiva a contesta?iei in anulare. Dispune punerea de indata in libertate a contestatorului condamnat Constantin Nita de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis in baza sentintei penale nr.305 din 26 mai 2017 (...), daca nu este arestat in alta cauza. Definitiva", potrivit minutei in cazul fostului ministru al Energiei.

"Admite in principiu contestatia in anulare formulata de condamnatul Obreja Rudel impotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronuntata de Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul nr. 2303/1/2017.(...) Admite cererea de suspendare a executarii sentintei penale nr. 181 din 28 martie 2017 (...), pana la solutionarea definitiva a contestatiei in anulare. Dispune punerea de indata in libertate a contestatorului condamnat Rudel Obreja de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis in baza sentintei penale nr. 181 din 28 martie 2017 (...), daca nu este arestat in alta cauza. Definitiva", se precizeaza in minuta deciziei in cazul fostului presedinte al FRB.

Dan Sova a primit, pe 20 iunie 2018, o pedeapsa definitiva de 3 ani inchisoare pentru trafic de influenta

Potrivit DNA, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la un denuntator, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unor contracte de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.
Citeste si:
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se va rejudeca de la zero, in urma...
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se...

Fostul ministru al Energiei Constantin Nita a fost condamnat definitiv, pe 28 iunie 2018, 4 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, fiind acuzat de DNA ca ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu.

Potrivit DNA, in cursul anului 2013, Nita i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdareanu un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de firma acestuia, UTI, cu Primaria Iasi. Nita ar fi intermediat o intalnire intre Urdareanu si fostul primar Gheorghe Nichita in schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau sa ii fie remisi lui Nita in doua forme - partial in numerar si partial printr-un contract de consultanta fictiv, incheiat cu o persoana de incredere din anturajul fostului ministru.

Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Romane de Box, a fost condamnat, pe 5 iunie, la cinci ani inchisoare in dosarul "Gala Bute", dosar in care Elena Udrea a primit 6 ani de inchisoare.

Citeste si:
Anamaria Prodan, mărturisiri emoționante după moartea Rudel Obreja:...
Anamaria Prodan, mărturisiri...

Rudel Obreja a mai fost obligat sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fosta SC Europlus Computers SRL), catre Ministerul Finantelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despagubiri civile. Totodata, sentinta prevedea confiscarea sumei de 3.000.000 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.