O fotografie reusita face cat o mie de cuvinte, spune o vorba veche de mai bine de 100 de ani, insa la fel de adevarata in 2018 pe cat era in 1911. Mai ales in lumea retelelor sociale, acolo unde multa lume isi petrece mare parte din timpul liber, o fotografie se masoara nu in cuvinte, ci in like-uri si aprecieri.

Din fericire, tehnologia din ziua de astazi permite oricui sa prinda in imagini superbe cele mai frumoase peisaje sau momente inedite din viata celor dragi. De aici pana la a fi apreciate pe o retea sociala dedicata fotografiei, cum este Instagram, este insa cale lunga. Si asta pentru ca trebuie sa tii cont de cateva reguli generale si de niste sfaturi care nu te vor transforma peste noapte in fotograf profesionist, dar cu siguranta te vor ajuta sa rupi gura targului pe retelele sociale.

1. Gaseste-ti inspiratia

Inainte chiar sa scoti telefonul din buzunar, e bine sa stii ce fel de poze vrei sa faci. Vrei sa-ti afisezi toata viata pe Instagram? Iti plac peisajele? Te fascineaza oamenii surprinsi in momente de zi cu zi? Sau poate ai o pisica si vrei sa arati tuturor cat de zapacita este? Nu le poti face pe toate la fel de bine. Poate nu ai ochi pentru peisaje sau, cine stie, poate ti-e rusine sa fotografiezi oameni necunoscuti.

Fotografiile pe care le postezi pe Instagram trebuie privite ca un tot unitar si e bine sa formeze o imagine inedita a lucrurilor care te pasioneaza si care iti fac viata mai frumoasa. Asa ca e indicat sa te hotarasti de la bun inceput ce fotografii vrei sa postezi. Nu te lua dupa ce este la moda sau dupa fotografiile pe care le posteaza altii, trebuie sa-ti creezi propria identitate vizuala si poti face asta doar daca te bazezi pe originalitate si pe propriile tale gusturi.

2. Alege echipamentul potrivit

Nu ai nevoie de un rucsac burdusit cu echipament foto ca sa faci fotografii reusite pentru Instagram. Nu-ti trebuie nici trepied, nici panou reflectorizant, nici camera foto profesionista, nici obiectiv performant, nici macar cunostinte de Photoshop sau alt software de editare foto. Cele mai multe fotografii - si cele mai apreciate, in acelasi timp - sunt instantanee facute cu telefonul mobil.
Citeste si:
Theo Rose, fotografii de colecție în a opta lună de sarcină: „Am...
Theo Rose, fotografii de...

Aici, intr-adevar, este important sa ai un smartphone dotat cu o camera performanta, capabila sa prinda toate micile detalii. Modelele de ultima generatie, cum este Huawei P20, sunt dotate cu camere foto duale, au lentile profesionale si folosesc chiar inteligenta artificiala pentru a compensa luminozitatea sau contrastul, asa ca tot ce-ti ramane de facut e sa gasesti imaginea perfecta si sa apesi pe butonul declansator.

3. Planifica fiecare fotografie

Chiar daca spuneam mai sus ca instantaneele sunt cele mai apreciate fotografii - spre deosebire de cele „aranjate” -, nu e destul sa scoti telefonul mobil si sa faci imediat poza. Trebuie sa iti rezervi cateva zeci de secunde sau chiar minute pentru a incadra peisajul, pentru a gasi lumina perfecta si pentru a alege momentul potrivit pentru o fotografie.

De exemplu, daca vrei sa fotografiezi un bondar pe o floare, s-ar putea sa astepti zeci de secunde sau minute pana cand acel bondar se va aseza pe floarea cea mai frumoasa. Pe langa asteptare trebuie sa mai tii cont si de cateva reguli care te vor ajuta sa faci fotografia perfecta:

  • Incearca mai multe unghiuri - nu te multumi cu prima fotografie pe care ai facut-o. Misca-te in loc, cauta un alt unghi care iti permite sa faci o poza mai buna, fie ca e un peisaj sau o persoana.
  • Foloseste-te de lumina naturala - toata lumea stie ca nu e in regula sa faci fotografii cu soarele in fata. Te poti folosi de lumina ca sa scoti in evidenta imaginea pe care vrei sa o fotografiezi.
  • Cauta un punct de interes - in fotografie, punctul de interes este primul lucru care capteaza privirea. La apus, de exemplu, soarele este punctul de interes. Intr-un peisaj, poate fi un munte solitar. Punctul de interes nu trebuie sa fie in centrul imaginii, ci intr-o parte sau in cealalta a fotografiei.
  • Editeaza fotografiile fara sa exagerezi - exista mii de aplicatii care te pot ajuta sa editezi o fotografie, dar vei avea mai mult de castigat daca o lasi cat mai naturala. Altfel risti sa creezi o imagine falsa, in care efectele speciale sunt mai importante decat peisajul sau obiectul fotografiat.
  • Exerseaza oricand ai ocazia - ai tot timpul telefonul la tine, asa ca de ce sa nu exersezi mai des fotografiatul? Poti sa-ti faci mana si la lucru sau pe drum spre casa. Cu cat faci mai multe fotografii, cu atat iti vei da seama care sunt cele mai bune imagini si, mai ales, cum le obtii.
  • Axeaza-te pe calitate - aceasta regula nu se suprapune cu cea de mai sus: fa multe fotografii, dar nu le posta pe toate pe contul tau de Instagram. Alege-le doar pe cele mai bune: cele care transmit o stare, care spun o poveste sau, pur si simplu, pe cele care sunt estetice.
Asadar, daca vrei sa devii in scurt timp o senzatie pe Instagram, e bine sa tii cont de regulile si de sfaturile de mai sus. Opteaza pentru un telefon capabil sa surprinda cele mai bune imagini, nu te grabi sa apesi declansatorul. Scoate in evidenta punctul de interes si, nu in ultimul rand, fa o selectie intre cele mai bune fotografii.
Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.