Pelerinii care vor veni la Iasi pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea sa cinsteasca, incepand cu 11 octombrie, si moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina.

Potrivit reprezentantilor Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, manifestarile dedicate sarbatorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea loc in perioada 11-14 octombrie 2018. Anul acesta, alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi aduse spre inchinare si moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina.

Conform programului, pe 11 octombrie, la primele ore ale diminetii va fi organizata procesiunea cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si depunerea lor intr-un baldachin special amenajat in curtea mitropolitana.

Seara, un sobor de preoti va intampina, la Aeroportul Iasi, delegatia care va aduce moastele Sfintei Ecaterina.

In seara zilei de 12 octombrie, pe strazile din preajma Mitropoliei Moldovei si Bucovinei va fi organizat pelerinajul Calea Sfintilor. Cu acest prilej va fi organizata o procesiune cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina.

In dimineata zilei de sambata, va fi oficiata sfintirea bisericii Sfantului Mucenic Iulian din Tars din campusul universitar Tudor Vladimirescu.

Duminica, 14 octombrie, cand se praznuieste Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata pe un podium amplasat pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, in dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Seara va fi organizata o noua editie a Serii Valorilor, o receptie organizata de Primaria Municipiului Iasi pentru a premia valorile locale.

In fiecare an, in preajma zilei de 14 octombrie, cand se sarbatoreste hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, municipiul Iasi devine cel mai mare centru de pelerinaj din tara si unul dintre cele mai mari din Europa. La moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar si la cele ale sfintilor adusi in pelerinaj special cu aceasta ocazie, vin sa se inchine atat ortodocsi, cat romano-catolici din tara si strainatate.

Sfanta Cuvioasa Parascheva, numita in popor Sfanta Vineri, este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea trait in prima jumatate a secolului al XI-lea. S-a nascut in Epivat (azi Boiados) in Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol.

Pe 13 iunie 1641, moastele au fost asezate in Biserica manastirii "Sfintii Trei Ierarhi", unde au ramas depuse pana in anul 1884, cand au inceput lucrarile de restaurare a sfantului lacas, fiind mutate in paraclisul manastirii. Moastele au fost duse in noua Catedrala Mitropolitana dupa ce, in seara zilei de 26 decembrie 1888, cladirea a fost cuprinsa de flacari declansate de o lumanare ramasa aprinsa langa racla. Potrivit scrierilor de la acea vreme, focul a ars mocnit toata noaptea, totul fiind prefacut in scrum. Singurele neatinse de sinistru au fost moastele Cuvioasei.

Citeste si:
Pelerinaj în Capitală la Moaștele Sfântului Nicolae
Pelerinaj în Capitală la...

Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost canonizata in sedinta din 28 februarie 1950 a Sfantului Sinod al BOR, sedinta in care s-a decis praznuirea acesteia pe 14 octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.