Social 31 August 2018 10:17
Yoga ar putea avea efecte benefice asupra persoanelor hipertensive, similare celor ale medicamentelor prescrise in mod obisnuit pentru reducerea tensiunii arteriale, sugereaza o cercetare realizata in Canada.

Studiul a descoperit ca voluntarii care sufereau de hipertensiune au observat imbunatatiri in urma unor sesiuni zilnice de doar 15 minute de yoga, noteaza The Telegraph.

Aproximativ 12 milioane de adulti iau medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, cel mai important factor declansator al bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral.

60 de voluntari hipertensivi au luat parte la studiul recent. Conform rezultatelor, doar 15 minute de exercitii yoga, precum postura ''cainele cu fata la sol'', practicate de cinci ori pe saptamana, au contribuit la reducerea valorilor tensiunii participantilor cu 10%.

Efectul, similar cu cel al unei doze de medicament diuretic

Potrivit oamenilor de stiinta, efectul este similar cu cel al unei doze de medicament diuretic, remediu prescris in mod obisnuit pentru hipertensiune, noteaza The Telegraph.

Ashok Pandey, in varsta de 16 ani, care a condus cercetarea in cadrul unui proiect scolar, a declarat ca participantii au avut de ales intre practicarea unor posturi yoga pentru incepatori, sesiuni de relaxare, exercitii de intindere sau tehnici de respiratie profunda.

Dupa trei luni, grupul care a practicat yoga a inregistrat o scadere a tensiunii arteriale cu pana la 9,7%.

Subiectii care au apelat la tehnicile de respiratie profunda au prezentat o scadere a tensiunii arteriale cu pana la 7,1%, iar cei din grupul celor care au practicat exercitii de intindere au prezentat o reducere cu pana la 4,5%. Sesiunile simple de relaxare nu au avut, insa, niciun efect in acest sens, scrie Agerpres.

Lucrarea lui Ashok Pandey, sustinut ca Centrul de ingrijire cardiaca Cambridge din Canada, a fost prezentata la congresul Societatii europene de cardiologie din Munchen, Germania.

''Rezultatele sugereaza ca yoga poate fi un instrument important pentru reducerea tensiunii arteriale. Acestea sunt posturi simple, care nu necesita multa flexibilitate si pot fi realizate de oricine, astfel ca pot fi puse in aplicare pe scara larga'', a sustinut Pandey care a explicat ca ''mare parte dintre beneficii pot fi atribuite respiratiei profunde''.
''Este relevant din punct de vedere clinic. Nu este vorba despre un inlocuitor al medicatiei, ci despre incorporarea yoga in cadrul programelor existente'', a adaugat tanarul care recruteaza cinci sute de persoane in vederea realizarii unui studiu clinic la universitatea canadiana Laval.
Citeste si:
Rămâi activ și pe timpul iernii: 5 sporturi pe care le poți...
Rămâi activ și pe timpul...

Dr. Paul Poirier, cercetator in cadrul acestei universitati, a declarat ca yoga poate fi un instrument ''interesant'' pentru ''o mai buna modulare a nivelului de stres (a pacientilor hipertensivi) si totodata a tensiunii arteriale''.

Profesor Charalambos Antoniades de la Universitatea Oxford a explicat ca, prin comparatie, un medicament diuretic reduce tensiunea arteriala cu circa 20%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.