Social 23 August 2018 16:01 de Clara Vacaru
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat intr-un interviu acordat Agerpres ca DSU, prin furnizarea informatiilor despre efectele expunerii la gaze lacrimogene, in contextul protestului din 10 august, nu a avut intentia de a sustine o parte sau alta, ci de a prezenta date de interes public.

"Despre interventia Jandarmeriei, a modului in care au fost utilizate substantele lacrimogene, nu pot sa ma pronunt eu. Este o ancheta pe care o face Parchetul, care o sa vina cu toate datele si detaliile cand va termina ancheta si o sa spuna ce considera ca a fost corect, ce considera ca nu a fost corect. Aceasta este normalitatea.

Din punctul nostru de vedere, noi am explicat - si eu, personal, si la nivelul Departamentului - niste lucruri, dupa ce au inceput sa apara anumite, sa zicem, informatii incorecte, in spatiul public, de la mass media si pana la retelele de socializare. Acolo au aparut niste informatii care sunt total incorecte, care aveau menirea sa ii faca pe oameni sa fie extrem de speriati, extrem de ingrijorati si sa ii trimita pe toti la controale la spitale. Am citit azi o informatie, data chiar de cineva care are pregatire medicala, ca au fost radioactive substantele, ca sunt mutagene, ca produc mutatii, ca schimba ADN-ul, ca duc la avort, ca cei care au fost acolo nu o sa aiba acum nimic, dar o sa aiba ceva sigur peste o perioada, ca o sa aiba cancer. Este normal sa iesim si sa le spunem oamenilor: Daca nu aveti probleme, nu trebuie sa va ingrijorati. Cei care au probleme - si acesta a fost comunicatul pe care noi l-am dat - cei care au simptome, care nu se simt bine sa mearga la spital. Dar pentru cei care nu au probleme recomandarea noastra a fost ca nu au de ce sa mearga la un control de rutina, nu au de ce sa se teama daca nu au probleme persistente. De aici, au inceput interpretari la ceea ce am scris noi, atacurile, pentru ca poate ca unii s-au suparat, ca nu voiau sa iesim cu acest mesaj", a declarat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Arafat: Sunt tari in care astfel de substante sunt folosite la ordinea saptamanii

"Rolul Departamentului nu este in niciun caz de a sustine o parte sau alta. Rolul Departamentului este sa ia anumite date, sa raspunda la ele si sa spuna populatiei ce considera ca este normal, ce considera ca este in interesul public, indiferent daca asta este placut sau nu de catre cineva. Daca noi am sta in Departament si am incepe sa ne gandim la pe cine suparam, pe cine nu suparam cand spunem ceva, inseamna ca niciodata nu vom iesi cu informari, cu date. Acesta a fost motivul pentru care noi am iesit si am spus: In cazul celor care nu au simptome, nu au probleme, nu recomandam ca ei sa mearga la spital. Cei care au simptome persistente sa mearga la spital sau sa consulte un medic. In final, asta era o recomandare. Daca cineva voia sa mearga la medic - putem noi sa recomandam cat vrem - nimeni nu il oprea. Noi nu am interzis sa mearga. Iar la spitale nu s-a pus o limita, ca daca veniti nu va primim. Noi am dat un sfat, astfel incat aceia care sunt ingrijorati de aceste informatii care au inceput sa apara, sa inteleaga un punct de vedere oficial al DSU, venind cu fapte care sa ii linisteasca. Ne-am consultat cu unii, cu altii, sa nu creada cineva ca ne-am trezit si am zis: "Hai repede sa dam raspunsul!". Nu! Ne-am asigurat ca raspunsul pe care il dam nu este gresit. Si ne-am consultat si cu oameni din afara, si ne-am consultat cu mai multi care sunt mai experti decat noi: daca este un motiv de ingrijorare, daca trebuie sa le recomandam oamenilor sa mearga la control.

Sunt tari in care astfel de substante sunt folosite la ordinea saptamanii sau in fiecare luna este cate o demonstratie in care politia foloseste ceva. Am vorbit cu oameni care erau mult mai expusi decat noi la astfel de cazuistici si care stiau bine despre ce vorbesc. Ne-au zis ca, de regula, marea majoritate ramane fara efecte in cateva zeci de minute. O parte - daca s-a expus mai mult - poate sa aiba efecte mai ales la nivel laringo-faringian, poate sa ramana chiar cateva zile sau mai mult cu anumite simptome, dureri, care necesita intr-adevar urmarire medicala. Dar internarea in spital este extrem de rara si daca se interneaza, de regula nu din cauza asta, ci din alte cauze, sau daca apar persoane care aveau comorbiditati, de exemplu, astm bronsic, fiind expuse la aceste substante, sa se exacerbeze simptomatologia respiratorie. Mai este un aspect de mentionat, nu exista tratamente specifice acestor substante. Tratamentele sunt simptomatice. Nu exista tratamente specifice, in sensul in care sa spui ca avem un antidot pentru ele si nu vrem sa il dam oamenilor.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Aici vine diferenta dintre aceste substante si ce au incercat unii sa acrediteze in spatiul public: ca substantele sunt de fapt gaze de razboi. Daca erau folosite gaze de razboi, nici nu trebuie sa ne treaca prin cap ca asa ceva se putea intampla in Romania, pentru ca asa ceva ar fi fost extrem de grav. Exista doua tari despre care stim recent ca au folosit astfel de gaze impotriva populatiei: in Siria si in Irak pe vremea lui Saddam Hussein, cand s-au folosit impotriva populatiei kurde anumite tipuri de gaze de razboi. Aceste gaze produc decese. Ele nu sunt substante incapacitante, sunt substante care sunt menite sa ucida, in principiu, si acolo exista antidoturi care trebuie administrate in cateva minute. Daca nu se administreaza in cateva minute, persoana decedeaza sau ajunge intr-o stare foarte critica. La un moment dat, a aparut si numele gazului sarin. Gazul sarin a fost folosit de o grupare terorista in Japonia, acum mai multi ani, si a dus la aparitia unor decese intr-o statie de metrou, fiind folosita o cantitate foarte mica din substanta respectiva.

Citeste si:
Carla’s Dreams, fără mască la aniversarea de 10 ani a proiectului....
Carla’s Dreams, fără mască la...

Ce a facut Departamentul a fost sa clarifice niste lucruri pe care populatia putea sa le ia sau nu in considerare. Insa, de ce am facut-o? Am avut chiar pareri la noi, ca mai bine nu spuneam nimic pentru ca, uite, ne afecteaza imaginea, ca am fost atacati pe Facebook, avem sute, mii de comentarii extrem de agresive. Departamentul nu este aici ca sa isi apere imaginea, daca imaginea este obtinuta printr-o tacere asupra unei situatii de fapt sau prin a furniza niste date gresite sau a nu furniza datele corecte. Ne asumam uneori chiar sa se supere o parte pe noi, dar zicem ce consideram ca trebuie zis. Nu suntem infailibili, nu suntem fara greseli si nu suntem perfecti. Dar este normal, cand stii ca ceva trebuie precizat, sa precizezi. Altfel, avem o problema. Asta inseamna ca nimeni nu mai poate sa aiba incredere in momentul in care trebuie sa dam informatii. Daca nu le dam si spunem "Stati linistiti!", pentru ca vrem sa ne aparam imaginea, inseamna ca atunci ei nu ar trebui sa aiba incredere in noi. Nu cand iesim si dam date, despre care incet-incet se dovedeste ca asa este. Cine sta la rece si analizeaza o sa vada ca nu am dat date false, nu am dat date gresite, nu am date exagerate. Am zis realitatea", a declarat Raed Arafat, pentru sursa citata.

Citeste si:
Abramovici, intoxicat de la o grenadă cu gaze care a explodat lângă el
Abramovici, intoxicat de la o...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.