Social 22 August 2018 11:14
Facand referire la initiativa "Fara penali in functii publice" filosoful Mihai Sora, in varsta de 101 ani, sustine ca "este dovada ca romanii se pot uni in jurul unor valori comune, in jurul unei idei ce poate deveni proiect de tara".

"Am reusit, dragi prieteni:
suntem UN MILION!

Un milion de oameni – fiinte ganditoare, majore, alfabetizate si avand o legatura cu aceasta tara – au semnat pentru initiativa cetateneasca #farapenaliinfunctiipublice.

Gasesc ca este, de departe, cea mai demna, mai nobila si graitoare victorie a Binelui, a cinstei impotriva hotiei, a rectitudinii morale impotriva jafului si a nelegiuirii.

Mai mult decat atat: este dovada – cat se poate de asumata si reala – ca romanii se pot uni in jurul unor valori comune, in jurul unei idei ce poate deveni proiect de tara.

Cand, in urma cu sase luni, intr-o geroasa zi de februarie, ne strangeam (o mana de oameni: sa fi fost 10 – 20, de toate varstele si profesiunile) in incaperea stramta a unui notariat din Bucuresti, pentru a asterne pe hartie, propozitie dupa propozitie si semnatura dupa semnatura, initiativa noastra, niciunul dintre noi nu avea cum sa stie – din capul locului – cati dintre semenii nostri ne vor urma, cati romani vor interioriza urgenta, necesitatea acestei initiative si cati vom fi la socoteala de pe urma.

Am auzit, in tot acest rastimp, voci care au galgait juridic (cum ca de ce „penali“ si cum adica „functii publice“). Pentru mine, personal, toate aceste piruete stilistice, scarpinari la ceafa ori incruntari ale fruntii nu au nicio relevanta: cel putin nu acum, nu in momentul de fata. Intocmai cum – daca ti-ar arde casa – n-ai sta sa cugeti la bolta instelata ori la sexul papadiilor, ci ai face tot ce-ti sta in putinta sa scoti din flacari fiintele vii si tot ceea ce, atunci, in clipa aceea de groaza, pentru umanitatea din tine chiar conteaza.

Si am vazut, in tot acest rastimp, oameni care, dupa o zi de munca, gaseau cateva ore sa stea la gura unui metrou, adunand semnaturi, oameni care – cu aceste cuvinte la vedere, inscrise pe un tricou – s-au urcat in masini, in trenuri si autobuze, la cules de semnaturi pentru #farapenaliinfunctiipublice. Pare simplu, – si chiar este (va spune cineva care a imbracat un asemenea tricou si a strans semnaturi). Dar stim cu totii ca lucrurile simple nu sunt, adesea, nici cele mai evidente, nici cele mai banale ori firesti.

Citeste si:
Val de reacții din partea românilor după moartea lui Mihai Șora
Val de reacții din partea...

Urmeaza, mai departe, ca toate semnaturile deja stranse sa fie validate, iar initiativa sa ajunga in Parlament. Acolo – mai ales acolo, in plenul Camerei Deputatilor si in Senat – va fi greu, stiut fiind ca balaurul are multe capete", a scris Mihai Sora pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.